Paksi bővítés - Roszatom: a magyar vállalatok eddig mintegy 900 millió euró megrendeléshez jutottak

Gazdaság, 2018.05.15

Eddig mintegy 900 millió euró értékben jutottak magyarországi vállalatok megrendeléshez a Paks II projektben - mondta a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján az M1 kérdésére válaszolva.

Kirill Komarov szerint, tekintetbe véve, hogy a projekt még csak az elején tart, ez az összeg időarányosan jelentős.

Hozzátette: mindez hozzájárul a tervezett 40 százalékos magyar részvétel eléréséhez.

Felidézte, hogy a magyar kormánnyal 2014-ben állapodtak meg az új blokkok építéséről. Az Európai Unió vizsgálata után tavaly tavasszal a projekt megvalósítása folytatódott, és azóta nagyon jelentős munkát végeztek - közölte.

Kirill Komarov hangsúlyozta, a magyar féllel közösen dolgoznak az engedélyek megszerzéséhez szükséges dokumentáció elkészítésén, a tervek szerint még az idén be is tudják nyújtani a dokumentációt hatósági engedélyeztetésre.

A Roszatom vezérigazgatójának első helyettese hangsúlyozta, a legjobb, illetve a legjobb referenciákkal rendelkező megoldásokat alkalmazzák.

Elmondta, a reaktorok megrendelése után túl vannak már a turbinagépház berendezéseinek beszerzését szolgáló tenderen. A Paks II számára Arabelle típusú turbinák készülnek, a tendert a General Electric magyarországi leányvállalata nyerte, a munka egy részét Magyarországon végzik, más munkálatokat pedig Oroszországban - emlékeztetett a szakember.

Kirill Komarov elmondta, jelenleg a felvonulási területen folytatandó munkálatok előkészítése folyik, és ezek elvégzése után kezdődhet meg a blokkok kivitelezése.

A Paks II projektben két új, egyenként 1200 megawatt elektromos teljesítményű blokk épül, a tervek szerint 2026-ban, illetve 2027-ben kezdhetik meg a termelést. Kormányközi megállapodás alapján Oroszország 30 évre 10 milliárd eurós (a jelenlegi árfolyamon mintegy 3150 milliárd forint) hitelkeretet biztosított Magyarországnak, ami a Paks II projekt megvalósításának 80 százalékát fedezi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!