Parkoltathatjuk-e a pénzünket lakástakarékban?

Gazdaság, 2017.11.21

Egy teljesen biztonságos, a jelenlegi viszonyok közt nagy hozamot biztosító lehetőség: ez a lakástakarék pénztár, elterjedt nevén LTP.

Lakástakarék
Egy teljesen biztonságos, a jelenlegi viszonyok közt nagy hozamot biztosító lehetőség: ez a lakástakarék pénztár, elterjedt nevén LTP. Ennél a megtakarítási formánál az állam a befizetéseket 30 százalékkal megtoldja, bár megvan a befizethető összegnek, ezáltal az ‘ajándék pénznek’ a felső korlátja.

Lakóingatlanba igen, nyaralóba nem

Ingatlannal kapcsolatos rengeteg típusú költségre fordítható az LTP-ben gyűjtött tőke. Akár a lakáshitel törlesztésébe is beleforgathatjuk, vagy sokféleképpen felturbózhatjuk vele az otthonunkat - de csak lakóingatlant -, a lényeg, hogy helyben maradó legyen a céltárgy. Például csak földbe ásható, illetve süllyesztett medence alakítható ki belőle, földfeletti medence nem. Cselezésre nincs lehetőség, ugyanis számlákkal kell igazolni a szabályszerű felhasználást, amelyekkel prezentáljuk a vételeket és elvégzett munkálatokat. Ha a bank nem látja, hogy az engedélyezett tételek egyikére ment az LTP-ben gyűjtött pénz, akkor azt vissza kell fizetnünk. Fogyasztóbaráttá teszi ezt a megtakarítási formát az is, hogy törvényben rögzítettek a feltételei, minden banknál ugyanazokkal a világos, átlátható kondíciókkal vehetjük fel.

Ha túl rövidnek bizonyult a futamidő

Az LTP kötött megtakarítási idővel rendelkezik. A legrövidebb időszak, amíg félretehetünk 4 év, a leghosszabb 10 év. Ámde mi történik, ha ez a hosszúnak mondható időszaknak vége, de mégse vagyunk abban a helyzetben, hogy nekiálljunk költeni a pénzt? Például albérletben élve kezdtük befizetni a megtakarításokat és törlesztőket havonta, bízva abban, majd a saját lakásunkra költjük a ‘kimeneti
összeget’. Ám mikor a megtakarítási idő lejár, még saját ingatlan nélkül állunk? Így gyakorlatilag nem tudjuk ki venni az összeget, hiszen nem tudjuk saját lakáscélra felhasználni. Az LTP szerencsére annyira felhasználóbarát, hogy erre a kérdésre is megnyugtató választ ad. A pénzünket nem kell kivennünk a leghosszabb, 10 éves futamidőig, addig ‘tárolhatjuk’ a banknál. Választhatunk aközött, hogy befizetjük továbbra is a havi összeget, vagy sem. Ez utóbbi esetben is növekedik az összeg a kamattal. (Persze, ha eleve 10 éves futamidejű volt a szerződés, akkor ez nem segítség.)

Másik megoldás, amit az igen családbarát lakástakarék konstrukció felajánl, hogy egy közeli hozzátartozónk lakáscéljára átruházható az összeg.

A szakértők tudják, a lakástakarék legnagyobb hozamot hozó módja, ha a legrövidebb időszakot választjuk. Tehát parkoltatni a pénzt, hosszan futtatni az LTP-t egy alacsonyabb hatásfokú megoldás. Több pénz fut be kevesebb befizetéssel, ha időről időre kivesszük az összeget 4 vagy 5 év után, és újraindítjuk a szerződést. Több szerződést akkor tudunk párhuzamosan futtatni, ha a kedvezményezett mindegyik esetben más. A lényeg, hogy a kedvezményezettek adószámai ne legyenek ugyanazok.

(X)
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!