Parragh László: a magyar gazdaság sikerei a vállalkozások és a munkavállalók erőfeszítéseit dicsérik

Gazdaság, 2018.01.11

A magyar gazdaság jelenleg tapasztalható kedvező mutatói a vállalkozások és munkavállalók erőfeszítéseit dicsérik - jelentette ki Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) csütörtöki gazdasági évnyitóján, Egerben.

Kiemelte: a kamara az elmúlt években több mint száz, a gazdaság pozícióját javító programot hajtott végre, ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy a gazdaság néhány térséget leszámítva "pörög" és az export is folyamatosan bővül.

Az MKIK elnöke szerint a pozitív trendek várhatóan idén sem változnak: nem lesz választási költségvetés, tovább emelkednek a jövedelmek, valamint növekszik a fogyasztás is.

A legfontosabb előrelépések között említette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) átalakítását. A kamara és a kormányzat közös törekvéseként beszélt a közmunkások visszavezetéséről az elsődleges munkaerőpiacra, valamint a munkavállalók bérfelzárkóztatásáról, amely bár rövidtávon vitathatatlanul nehézségeket okoz, de már középtávon is kifizetődő lesz a gazdaság szereplőinek. Szakértők szerint a nyugat-európai bérszínvonal 60-70 százalékával a külföldön dolgozó magyarok jelentős része hazacsábítható - tette hozzá.

A jövő kihívásait sorolva Parragh László szólt arról is, hogy Magyarország is fokozatosan rákapcsolódik a negyedik ipari forradalomra. Ehhez elengedhetetlen a digitális tudás fejlesztése, valamint a gazdaság és az oktatás összekapcsolása. Hangsúlyozta: ebben a munkában a kamara a jövőben is a teljes magyar gazdaságot képviseli. Jelezte: a szervezet büszke lehet arra, hogy branddé vált, súlyt képvisel. "Aki velünk nem ért szót, az nem képes sikeresen kormányozni" - utalt a közelgő választásokra, aláhúzva: kellő józansággal és pártatlansággal készülnek erre az időszakra. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a megye gazdasága a válságból kilábalva új erőre kapott. A 2017-es mutatók tiszteletre méltóak: az egy főre jutó beruházási érték és ipari termelés egyaránt magasabb az országos átlagnál - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!