Pénzügyi gondokkal küzd Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata

Gazdaság, 2017.03.16

Pénzügyi gondokkal küzd Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata, az Agrokor, elemzők állami beavatkozást várnak a cég helyzetének rendezésére.

A Szlovéniában, Boszniában és Szerbiában is érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, az éves összbevétele pedig az 50 milliárd kunát (2117 milliárd forint).

A cég likviditási problémáinak hírére szerdán 10 százalékkal esett vissza a horvát tőzsdén szereplő részvények ára.

A Moody's és az S&P hitelkockázat minősítő is nemrég leminősítette a cégcsoport hitelkockázati besorolását, a nemzetközi pénzpiacon jelentősen csökkent a vállalat által kibocsátott kötvények értéke - írta a Vecernji List című horvát napilap csütörtökön.

Az Agrokor legnagyobb hitelezője, az orosz Sberbank úgy nyilatkozott: nem kívánja átvenni a vállalatot, sem részesedést nem akar a cégből, csak garanciát kér arra, hogy az eddig befektetett 1,2 milliárd euróját visszafizeti a vállalat.

Szakértők szerint az Agrokor felszámolása beláthatatlan következményekkel járhat a horvát gazdaságra, ezért a lap szerint a horvát kormány azt tervezi, hogy segít az Agrokornak, de még nem jutott döntésre, milyen modell szerint.

A kabinet egy része azon az állásponton van, hogy a vállalatnak pénzügyi injekcióra van szüksége, hogy a horvát beszállítók és alkalmazottak felé rendezni tudja tartozását. Ezért az állam politikai és pénzügyi kezességet vállalna európai intézményeknél alacsony kamatú hitel felvételére.

Más kormánytagok véleménye szerint a vállalatból vissza kellene vonulnia Ivica Todoric tulajdonosnak és menedzsmentjének, a hitelezőknek pedig egy krízismenedzsmentet kellene felállítaniuk, hogy átszervezzék a vállalatot. Ebben az esetben a tulajdonos nem tarthatná meg 93 százalékos tulajdonrészét az Agrokorban, a céget nagy valószínűséggel bevezetnék a tőzsdére vagy eladnák. Sajtóértesülések szerint a Tesco és a Coca Cola korábban érdeklődött a vállalat iránt.

A harmadik modell alapján csődeljárás alá vonnák a cégcsoportot, ami 60 ezer ember munkahelyét veszélyeztetné közvetlenül, és még legalább még 60 ezret a beszállítóknál.

A Vecernji List úgy véli: Zágráb keze meg van kötve, mert közvetlenül nem segíthet az Agrokornak, ugyanakkor a lap szerint az Európai Unió kormányai nem formálisan vagy lobbizással eddig is segítették saját stratégiai vállalataikat.

Az újság egyrészt az állami vezetést okolja az Agrokor likviditási problémáiért. A cégcsoport éveken keresztül nagyon rossz feltételek mellett tudott csak kölcsönhöz jutni az ország rossz hitelminősítése miatt. Miközben versenytársai, a Lidl és a Kaufland a Schwartz csoporton keresztül az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) és a Világbanktól a keleti piacon való terjeszkedésre kapott hitelek után 1, addig az Agrokor évekig 10 százalékos kamatot fizetett.

Az Agrokor tulajdonában van a Belje d.d. mezőgazdasági kombinát, a Konzum horvát kiskereskedelmi áruházlánc, a Jamnica d.d., Horvátország legnagyobb ásványvíz előállító vállalata, a Sarajevski kiseljak d.d. boszniai ásványvíz gyártó vállalat, a szlovén és szerb Mercator kiskereskedelmi áruházlánc és cégcsoport, a Solana Pag d.d. pági sógyár, a Ledo horvát jégrém vállalat és egyéb más, mezőgazdasággal és élelmiszerek előállításával foglalkozó cégcsoport.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!