PM: a 2019. évi költségvetési törvényjavaslat összhangban van a kormányzat prognózisaival

Gazdaság, 2018.07.09

A parlamentnek benyújtott 2019. évi költségvetési törvényjavaslat minden tekintetben megfelel a hatályos jogszabályi követelményeknek, és összhangban van a kormányzat prognózisaival - reagált a Pénzügyminisztérium (PM) Varju László bejelentésére.

A parlament költségvetési bizottságának DK-s elnöke hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kezdeményezi Varga Mihály pénzügyminiszter bizottsági meghallgatását a jövő évi költségvetési javaslatról. Varju László ezt azzal indokolta, hogy 2019-ben a kormány által vártnál magasabb lesz az infláció, ezért az előzetesen kalkuláltnál nagyobbak lesznek az állam kiadásai. Úgy vélekedett, a költségvetési javaslat sem a hazai törvényeknek, sem az európai szabályoknak nem felel meg, ezért új költségvetést kell készíteni.

"Bizonyára elkerülte Varju László figyelmét, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános és részletes parlamenti vitája két héten át zajlott, amelynek során - amennyiben nyomon követte - valamennyi kérdésére választ kaphatott. Ahogyan valamiért azt is figyelmen kívül hagyta a költségvetési bizottság elnöke, hogy Varga Mihály a biztonságos növekedés költségvetésének részleteit mintegy negyven percen át ismertette a parlament június 27-i ülésén" - írja közleményében a szaktárca.

Hozzáteszik: a büdzsé parlamenti vitája törvényalkotási bizottsági szakaszba lépett, amennyiben Varju Lászlónak továbbra is kérdése volna a jövő évi költségvetési törvényjavaslatról, a parlament Házszabályának megfelelően kérdés vagy interpelláció formájában változatlanul felteheti.

Az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács véleményét ismerve, Varju László állításaival szemben a valóság az, hogy a benyújtott 2019. évi költségvetési törvény minden tekintetben megfelel a hatályos jogszabályi követelményeknek, és összhangban van a kormányzat prognózisaival - közölte a tárca.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!