Portfolió - Bártfai-Mager Andrea: következetes, ciklusokon átívelő állami vagyongyarapítást hajt végre a kormány

Gazdaság, 2020.02.24

Következetes, ciklusokon átívelő állami vagyongyarapítást hajt végre a kormány - mondta a Portfoliónak Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

A hírportálon hétfőn közzétett interjúban a miniszter elmondta, továbbra is fenntartja kötelezettségvállalását az EBRD-vel és az Erstével a Budapest Bank értékesítéséről.

Egy bankot akkor kell eladni, amikor a legtöbbet kínál érte a befektető. Ha a piac azt érzékeli, hogy az eladót szűk határidő szorítja, akkor természetesen nem a valós értékén akar vásárolni - tette hozzá, és kijelentette, hogy 700 millió dollárnál kevesebbért nem adják el a pénzintézetet, mivel ennyiért vásárolták meg a GE-től korábban.

Az elmúlt években a bank jövedelemtermelő képessége, növekedési potenciálja megerősödött, és olyan megoldást szeretnének, amely hozzájárul a magyarországi pénzügyi stabilitás erősödéséhez, a banki verseny fenntartásához. Szavai szerint különböző opciókban gondolkodnak, ezek közül csak az egyik az egyszerű készpénzes eladás, "ezenfelül számtalan olyan lehetőség van, amivel úgyszintén az EBRD-megállapodás szellemében járhatunk el".

Ennek a legfontosabb eleme nem az, hogy a magyar államnak nem lehet bankja, hanem az, hogy a magyar állam nem lehet többségi tulajdonos egy kereskedelmi bankban - hívta fel a figyelmet Bártfai-Mager Andrea.

Az állami vagyonról szólva hangsúlyozta, hogy az állam jó gazda módjára szeretné minél jobban gyarapítani azt.

A több mint 6000 milliárd forintos növekményből mintegy 2200-2200 milliárdot az ingatlanok és a részesedések tettek ki, és további mintegy 840-840 milliárd forintot a gépek és eszközök, illetve az immateriális javak növekedése - tette hozzá.

2019-ben az e-árverés rendszerben 1529 darab ingatlan vagyonelemet hirdettek meg, ezek bruttó kikiáltási ára meghaladta az 51 milliárd forintot. Szintén 2019-ben 537 ingóságra vonatkozó árverési hirdetmény jelent meg, ebből 302 esetben sikeres volt, és 506 millió forint bevétel keletkezett - mondta Bártfai-Mager Andrea.

Beszélt a postákról is, azt mondta, olyan hatékony rendszert alakítanak ki, amely nemcsak a piaci pozíció megőrzését jelenti, de új termékekkel is megjelenhetnek a csomaglogisztikai piacon.

A Takarék Csoportban csökkenő, majd megszűnő tulajdonosi szerepvállalást terveznek. A lépéseket mindig úgy fogják megtenni, hogy látni lehessen, egy-egy terület már elég erős-e az állami jelenlét megszüntetéséhez - mondta Bártfai-Mager Andrea.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!