Portfolio - Konzum-elnök: a jelentősebb intézményi befektetők is érdeklődnek a papírok iránt

Gazdaság, 2017.12.15

Fontos állomásnak nevezte az intézményi befektetők megjelenését a Konzum és az Opus tulajdonosai között Jászai Gellért, a Konzum elnök-vezérigazgatója, aki a féléves nyereség kétszeresénél magasabb éves profitra számít idén a cégeknél.

Az elnök-vezérigazgató a Portfoliónak adott, pénteken megjelent interjúban elmondta, hogy a két évvel ezelőtti 400 helyett most már több mint 2700 részvényese van a Konzumnak, az Opusnak pedig még több.

A fontosabb nagy hazai és külföldi intézményi befektetőknek is van már részesedésük a vállalatban, jelenlétük pedig nagyon fontos állomás egy tőzsdei társaság történetében, hiszen hitelesíti a tőzsdei vállalat átlátható működését, növeli stabilitását és javítja reputációját - fejtette ki.

A Konzum és az Opus fundamentumai egyre erősebbek, ezt támasztják alá a héten bejelentett befektetések is - mondta. Ismertette: a Konzum részesedést szerezhet a CIG Pannóniában, de jelentős turisztikai portfolió is bekerül a vállalatba, ezzel Kelet-Közép-Európa egyik meghatározó szállodavállalata jön létre. A Wamslernél pedig szavai szerint gyárrekonstrukciót indítanak, "európai színvonalú vállalatokat szeretnénk létrehozni Salgótarjában".

A Konzum csoport konszolidált saját tőkéje a tranzakciók zárásakor az idén június végi 4,5 milliárd forintról 54,5 milliárd forintra emelkedhet, miközben a részvénydarabszám a mostani 20,86 millió darabról közel 32 millió darabra nőhet - ismertette.

Arra a kérdésre, hogy ennek alapján nem túlárazottak-e a Konzum részvényei, azt válaszolta, a Konzum egy befektetési holding, nem érdemes bankokkal, vagy a BÉT-en forgó blue chipekkel összehasonlítani az árazását, mert a társaság eltérő növekedési fázisban van.

Hozzátette, hogy a Konzum a jelenlegi becsült saját tőke értékhez képest 3-3,5-es P/BV szorzón (árfolyam/könyv szerinti érték) mozog, és azt gondolják, hogy ez a tranzakciók után is várhatóan így lesz.

Az elnök-vezérigazgató leszögezte, tudatos stratégia mellett tervezik az akvizícióikat, nem ad-hoc vásárlásokat hajtanak végre, csak olyan vállalatokra van szükségük, amelyek eredményt termelnek és illeszkednek az ágazati stratégiáikba.

"Ha regionális, közép-európai mércével is értelmezhető méretet szeretnénk elérni, akkor nem érdemes szétforgácsolnunk a tőkénket túl sok tőzsdei cég megvásárlásával. A célunk egyébként az, hogy hosszútávon a Konzum és az Opus is bekerüljön az MSCI feltörekvő piaci indexbe" - fejtette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!