Putyin: Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében

Gazdaság, 2020.04.04

(MTI)- Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.

Úgy vélekedett, hogy egy napi, mintegy 10 millió hordónyi csökkentésről lehetne szó a krízis előtti, az első negyedévi szintről. Célként a mintegy 40 dolláros olajárat nevezte meg, amellyel az orosz költségvetés számolt.

"Oroszország nélkülözhetetlennek tartja az erőfeszítések egyesítését" - hangoztatta Putyin.

Mint mondta, nem Moszkva, hanem Rijád kezdeményezte az OPEC+ megállapodás megszűntetését, hogy megszabaduljon a palaolajat kitermelő piaci konkurenseitől. Közölte, hogy Oroszország "szoros kapcsolatban áll" Szaúd-Arábiával az olajpiaci helyzet ügyében és emlékeztetett rá, hogy a témáról nemrégiben eszmecserét folytatott Donald Trump amerikai elnökkel.

"Mindnyájunkat nyugtalanít a kialakul helyzet, mindenki érdekelt az együttes, és hangsúlyozom, az összehangolt fellépésben a piac hosszú távú stabilitása érdekében" - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!