Rekordnyereséget ért el a CIG Pannónia az első negyedévben

Gazdaság, 2017.05.23

A CIG Pannónia csoport a nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerint 6,025 milliárd forintos díjbevételt ért el az első negyedévben, 48 százalékkal többet, mint az előző év azonos  időszakában, a vállalatcsoport 2,515 milliárd forintos adózott eredménye messze fölül múlja az egy évvel korábbi 41 millió forintot, és ezzel történetének legjobb negyedévét zárta a cég - tette közzé a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.

A tájékoztatás szerint az egy részvényre jutó eredmény 40,1 forint. "Az eredményre jelentős egyszeri hatással volt a Pannónia Biztosítók akvizíciója következményeként elszámolt badwill és az üzleti kombináció függő költsége átértékelésének összesen 3,183 milliárd forintos nyeresége, illetve az értékesítésre tartott eszközök vesztesége 463 millió forint értékben" - közölte a biztosító.

A felvásárolt társaságok a 2017-es év során várhatóan még veszteségesen fognak működni.

A csoport Szolvencia II szerinti konszolidált tőkemegfelelése 2016 végén - azaz a Pannónia Biztosítók konszolidálását megelőzően - 207 százalék volt, jelentősen meghaladta a felügyelet által elvárt - 50 százalékos volatilitási puffert is tartalmazó - 150 százalékos szintet.

Ágazati összetételben a csoport nem-életbiztosítási szegmense 74 százalékos IFRS szerinti díjbevétel növekedést mutat, míg az életbiztosítási szegmens IFRS szerinti díjbevétele 36 százalékkal emelkedett 2016. első negyedévéhez képest. A csoport 133 százalékkal magasabb, 2,196 milliárd forint éves állománydíjú biztosítási szerződést értékesített. Ebből az életbiztosítási új szerzés 682 millió forint, 95 százalékkal több, mint a tavalyinál. A nem-élet szegmensben az új szerzés 1,514 milliárd forint, azaz 154 százalékkal növekedett 2016 első negyedévéhez képest.

Az élet szegmensben a saját hálózat által értékesített állomány 15 százalékkal magasabb, mint a tavalyi első negyedéves. A bróker-csatorna teljesítménye a tavalyi évhez képest 89 százalékkal magasabb, míg a banki csatorna az új leányvállalatoknak köszönhetően 20-szorosára növekedett.

A közlemény emlékeztet: a Pannónia Biztosítók (korábban MKB Biztosítók) felvásárlását követően kezdeményezték azok beolvasztását a CIG Pannónia Csoport élet-, illetve vagyonbiztosítójába - ez jelenleg a szükséges felügyeleti jóváhagyásokra vár. A CIG Pannónia üzleti stratégiájának megfelelően a felvásárolt Pannónia Általános biztosítónál profiltisztításba kezdett, és átruházzák a Pannónia Biztosítók felvásárlása során a CIG Pannóniához került kötelező gépjárműfelelősségi, illetve lakásbiztosítási állományt az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt.-re - az engedélyezés itt is folyamatban van.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. és a Pannónia Nyugdíjpénztár Konzorciuma nyerte a DIMENZIÓ Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesület biztosítási állományának átruházására kiírt tendert 2017 februárjában. Ezzel a CIG Pannónia több mint 2 milliárd forint összegű biztosítástechnikai tartalékkal rendelkező életbiztosítási és további 0,4 milliárd forint összegű biztosítástechnikai tartalékkal rendelkező halasztott kezdetű nyugdíjkiegészítő biztosítási járadékos állományt vesz át.

2016-ban 9 százalékkal, 18,941 milliárd forintra emelkedett a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. díjbevétele, ugyanakkor éves adózott eredménye 16,5 százalékkal, 724 millió forintra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!