Robbanásszerű a fejlődés az agráriumban az államkincstár elnöke szerint

Gazdaság, 2017.04.27

Az agráriumban most az a legnagyobb dilemma, hogyan lehet a gazdálkodásba minél sokrétűbben beépíteni az információtechnológiai újításokat és eközben kielégíteni az egyszerűsítés iránti jogos igényeket - fogalmazott Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke csütörtökön, a Panta Rhei konferencián, hozzátéve, Magyarország agár- és vidékfejlesztési kifizető ügynökségi feladatait ellátó szervezet vezetőjeként úgy véli, a haladás az agrárium területén is robbanásszerű volt az elmúlt évtizedekben.

A Magyar Államkincstár és a Panta Rhei Szövetség háromnapos nemzetközi konferenciáján az uniós közös agrárpolitika (kap) megvalósításáról tanácskoznak. Az uniós intézmények minden évben megrendezendő agrárpolitikai eseményét az idén Magyarországon, a Pest megyei Herceghalmon tartják, a konferencián elsősorban az uniós tagállamok agár- és vidékfejlesztési támogatásokért felelős kifizető ügynökségek informatikai szakemberei vesznek részt. Dancsó József megnyitó beszédében elmondta, hogy a több mint negyed százada alakult Panta Rhei Szövetségbe Magyarország tizenkét éve lépett be, és 2005., majd 2008. után immár harmadszor rendezheti meg a szervezet tanácskozását. Amiről 20 éve csak álmodni mertünk, az most itt van körülöttünk - fogalmazott az államkincstár elnöke. Kifejtette, a következő húsz évben várható újításokat nem csak követni kell, hanem az unió versenyképességének megőrzése érdekében elébük kell menni. A Magyar Államkincstár vezetője kitért arra, hogy a hatalmas léptékű fejlődés a közös agrárpolitikát és a kifizető ügynökségek tevékenységét is érinti és számos kihívás elé állítja. Hozzátette, ilyen például az agrárpolitikai reform jogszabályváltozásainak gyakorlatba való átültetése. Dancsó József kifejtette, az elektronikus ügyintézés már szinte alapelvárás e területen is, a hatalmas léptékben fejlődő térinformatika és távérzékelés újdonságai, a folyamatosan növekvő adatmennyiség, a megsokszorozódó felhasználók és jogcímek különböző erőpróbát jelentenek az egyes tagállamoknak, ezért a tapasztalatok összegzése, megvitatása jelenleg is zajlik, és az ilyen tanácskozások kitűnő alkalmat adnak az információk átadására, megvitatására. Elmondta, fontosnak tartja, hogy a tagállamok a fejlesztések és az egyszerűsítési javaslatok esetében lehetőleg közös álláspontot képviseljenek az Európai Bizottság előtt, hiszen a kifizetési rendszer átalakítása, és az útkeresés jelenleg is zajlik. Hozzátette: az útkeresés nem zárult le a zöldítést is beemelő agrárreformmal, tovább folytatódik a 2020 utáni tervezésével.

A Panta Rhei szervezésében évente két konferenciát rendeznek, országonként általában 3 résztvevővel, valamint az EU Bizottság, az Európai Számvevőszék, illetve egyéb uniós szervek szakértőinek, vezetőinek részvételével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!