Romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban augusztusban

Gazdaság, 2018.08.31

Romlott augusztusban a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban - derült ki a Michigan egyetem szokásos havi felméréséből, amelynek eredményét pénteken tették közzé.

Augusztusban a fogyasztói hangulatindex végleges értéke 96,2 pontra süllyedt a júliusi 97,9 pontról. Az év nyolcadik hónapjának végleges adata idén január óta a legalacsonyabb, akkor a mutató 95,7 ponton állt.

Elemzők azonban nagyobb mértékű romlásra, 95,5 pontra számítottak augusztusra.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója a júliusi 87,3 pontról 87,1 pontra süllyedt, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig 110,3 pontra, 2016 novembere óta a legalacsonyabb szintre esett a júliusi 114,4 pontról.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás a júliusi 2,9 százalékról 3,0 százalékra változott augusztusban, az 5 éves inflációs várakozás pedig a júliusi 2,4 százalékos szint után augusztusban 2,6 százalékra emelkedett.

A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felméréskor legalább ötszáz személyt kérdeznek meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!