Sikeres elhelyezkedés mindössze néhány állásinterjúval, de mégis hogyan?

Gazdaság, 2023.06.01

Napjainkban az álláskeresés tele van kihívásokkal. Az elmúlt években hatalmas változáson esett át a munkaerőpiac és az egész elhelyezkedési folyamat.

Linkedin Annak ellenére, hogy jelenleg munkaerőhiány van Magyarországon, még nem jelenti azt, hogy sokkal könnyebb lenne új munkahelyet találni. Több tényezőre is fel kell készülni.

Mi kell ahhoz, hogy minél sikeresebb legyen az álláskeresés?

Fontos kiemelni, hogy 100%-os módszer nem létezik. Minden helyzet más, így nincs egy általános formula, amivel biztosan új állást kapunk azonnal. Viszont rengeteg olyan segítség és módszer érhető el, amivel nagyban növelhetjük az esélyeinket. Ilyen például a CV Shark LinkedIn SSI-ről szóló anyaga, ami segít kiaknázni a Magyarországon még mindig újdonságnak számító platform lehetőségeit.

Ha már LinkedIn, akkor érdemes kicsit bővebben beszélni róla. Ez a közösségi oldal ma már elengedhetetlen, ha hatékonyan szeretnénk minőségi munkahelyet keresni. A legnagyobb és legjobb cégek HR-esei mind innen szemezgetnek elsősorban, így a klasszikus álláskereső portálok mellett feltétlenül regisztráljunk be ide is. Kifejezetten fontos ez, ha nemzetközi vizeken is szeretnénk evezni, és például egy nagy multinál akarunk elhelyezkedni.  

Természetesen a LinkedIn csupán egyetlen eszköz a sok közül, ott van a másik kulcskérdés, az önéletrajz. A CV szerepe az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson esett át. Míg a kétezres évek elején inkább csak adminisztrációs célt szolgált, afféle igazolás arról, hogy jelentkeztünk az adott pozícióra, mivel interjúra szinte mindenkit kivétel nélkül behívtak, mára az önéletrajzzal próbáljuk elérni, hogy egyáltalán behívjanak minket egy első beszélgetésre.

Mi magunk is az eszközök közé tartozunk

Az álláskeresést leginkább egy marketingfolyamathoz lehet hasonlítani, mivel a fő cél az, hogy a saját szakértelmünket és személyünket próbáljuk “értékesíteni” a munkaerőpiacon. Ehhez nem csak önéletrajzra, LinkedIn-profilra, hanem egy kísérőlevélre és megfelelő stratégiára is szükség lesz.

A kísérőlevél, vagy ahogy még nevezni szokták, a motivációs levél is nagy változáson esett át az elmúlt években. Egyre kevesebb helyen elvárás már, rendszerint ott kérik, ahol fontos szempont az, hogy illeszkedünk-e a vállalati kultúrába.

Érdemes megtervezni az egész folyamatot

Az álláskereséshez is szükség van stratégiára, ami annyit jelent, hogy nem céltalanul próbáljuk beadni a legtöbb helyre az önéletrajzunkat, és az egyes lépéseket sem kapkodjuk el. Alaposan meg kell tervezni, hogy pontosan milyen munkahelyet keresünk, oda milyen információkat továbbítunk.

Ennek fő célja az, hogy megnöveljük az esélyeinket arra, hogy interjúidőpontokat kapjunk, amivel a gyorsabb elhelyezkedés valószínűsége is növekedni fog. Ehhez természetesen arra van szükség, hogy a lehető legtöbb eszközzel legyünk felvértezve.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!