Spar üzletek által bérelt ingatlanokat vásárol az Appeninn Holding

Gazdaság, 2018.02.08

Tizennyolc, a Spar Magyarország Kft. által bérelt ingatlant vásárol az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. az Erste Alapkezelőtől, a tranzakció teljes értéke 14,5 millió euró (4,5 milliárd forint) - közölte az Appeninn Vagyonkezelő Holding az MTI-vel csütörtökön.

A tájékoztatás szerint az ingatlanok bérbeadásából származó éves bevétel 1,8 millió euró (572 millió forint) ami 12,73 százalékos hozamot jelent a tranzakció teljes ügyleti értékéhez viszonyítva.

A tranzakcióval az Appeninn tulajdonába kerül több mint bruttó 18 ezer négyzetméternyi kereskedelmi terület, továbbá a felépítményekhez tartozó összesen közel 80 ezer négyzetméternyi telek és kevéssel több mint 1200 parkolóhely is.

Az ügylet az Appeninn Holding új tulajdonosa által korábban bejelentett növekedési stratégia következő lépése, amellyel prémium kategóriás, illetve magas jövedelemtermelő képességű irodákkal és kereskedelmi ingatlanokkal bővül a társaság portfóliója - közölték.

Az eladó az Erste Alapkezelő két alapja, az Erste Ingatlan Befektetési Alap, valamint az Erste Euro Ingatlan Befektetési Alap. A 18 vidéki nagyvárosban, üdülőhelyeken, megyeszékhelyeken, illetve Pest megyei településeken található áruházakat a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. hosszú távú szerződés alapján bérli.

Az irodaházakat, logisztikai ingatlanokat tulajdonló, illetve üzemeltető Appeninn részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában kereskednek, a papírok szerdai záró ára 574 forint volt, éves minimum ára 207 forint, legmagasabb ára pedig 1173 forint. A 2009-ben alapított ingatlanbefektetési vállalat nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti adózott eredménye az előző évinek több mint a duplájára, 2,64 millió euróra nőtt 2016-ban, egy százalékkal növekvő, 4,63 millió eurós árbevétel mellett.

Tavaly decemberi tájékoztatás szerint a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. a Konzum PE Magántőkealap, valamint a Konzum Management Kft. együttesen 51,34 százalékos, többségi befolyást szerezhet az irodaházakat, ipari és logisztikai ingatlanokat tulajdonló, illetve üzemeltető Appeninn Holding Nyrt. fölött. A Konzum Nyrt. tájékoztatása szerint a társaság többségi tulajdonának megszerzése két ügyletből áll. A szükséges versenyjogi eljárást követően az Appeninn Nyrt. nevesített tulajdonosai 24,51 százalékban a Konzum PE Magántőkealap, 24,51 százalékban a Konzum Befektetési és vagyonkezelő Nyrt., valamint 2,32 százalékban a Konzum Management Kft. lesznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!