Sportszövetségek: a tömegsportok hozzájárulnak a szezonalitás csökkentéséhez a turizmusban

Gazdaság, 2018.08.06

(MTI) - A kerékpáros turizmus és a tömegsport rendezvények hozzájárulnak a szezonalitás csökkentéséhez az idegenforgalomban, a sport és a turizmus egymást erősítik - hangsúlyozták a Magyar Kerékpáros Szövetség és a Magyar Szabadidősport Szövetség képviselői a Magyar Turisztikai Szövetség sajtóbeszélgetésén hétfőn Budapesten.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke elmondta: a két-három vagy több napos versenyek belföldi turisztikai attrakciók. Hozzájárulnak a tavaszi, őszi szezon erősítéséhez - a főszezonon kívüli turizmus fellendítéséhez is. Példaként említette, hogy a közelmúltban Zalakaroson több mint 3 ezren vettek részt a versenyen, két éjszakával számolva legalább 12 ezer vendégéjszakát hozva a városnak.

A sportesemények az országmárka építéséhez is hozzájárulnak, a versenyek közvetítését több országban követik. Magyarországon mintegy 150 ezren kerékpároznak rendszeresen, a sportágnak 1400 hivatásos sportolója van, és mintegy 3600 kilométernyi kerékpározásra alkalmas utat építettek országosan. A kerékpár-értékesítés és a kapcsolódó üzletágak évente 50-100 milliárd forintos piacot jelentenek - ismertette.

A kerékpáros turizmus által évente generált turisztikai költésekre külön mérés nincs. Példaként említette, hogy a kerékpáros forgalom mérésének a bevezetését tervezik a nagyobb forgalmú kerékpárutakon. Ezen kívül kerékpárosbarát utak kijelölését is tervezik a Balaton déli partján, 600 kilométeren - tette hozzá. A négy kiemelt turisztikai régiókban felmérik a kerékpáros infrastruktúra hiányzó elemeit, és javaslatot terveznek a fejlesztésére - közölte.

Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke szintén azt emelte ki, hogy a tömegsportrendezvényeknek - futás, maraton, úszás - jelentős az idegenforgalmi értéke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!