Stagnáláshoz közeli állapotban maradt az euróövezet magánszektora novemberben

Gazdaság, 2019.12.04

Stagnáláshoz közeli állapotban maradt a növekedés az euróövezet magánszektorában novemberben, miután a feldolgozóipar recessziója erősen érezteti hatását úgy a szolgáltatási szektorban, mint a gazdaság egészében - ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimedzser-indexeinek végleges adataiból, amelyeket szerdán tettek közzé.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, átfogó beszerzésimenedzser-index (BMI) az októberivel megegyező szinten, 50,6 ponton maradt. Ez meghaladja ugyan az előzetesen közölt 50,3 pontot, ám így is kellemetlenül közel áll a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határhoz.

Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe 51,9 pontra csökkent az októberi 52,5 pontról. Elemzők az előzetes adattal megegyező értékre, 51,5 pontra számítottak.

Az IHS Markit még hétfőn publikált felmérése szerint az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 46,9 pontra nőtt az októberi 45,9 pontról. Bár a végleges adat meghaladja az előzetesen közölt 46,6 pontot, az index már a tizedik egymást követő hónapban állt az 50 pontos küszöb alatt.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország az előzetes adatokhoz képest jobban, Franciaország viszont jóval rosszabbul zárta a novembert.

Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 49,4 pontra (előzetes: 49,2 pont) emelkedett az októberi 48,9 pontról, a mutató már a második egymást követő hónapban kúszott feljebb, de már három hónapja áll az 50 pont alatt. Németország szeptemberben 2013 áprilisa óta először csúszott le a gazdaság teljesítményének csökkenését jelző tartományba. Franciaország összetett BMI-je 52,1 pontra (előzetes: 52,7 pont) csökkent az októberi 52,6 pontról.

Az összetett beszerzésimenedzser-index továbbra is arról tanúskodik, hogy stagnálás közeli állapotban van az euróövezet gazdasága. Az adatokból arra lehet következtetni, hogy a negyedik negyedévben 0,1 százalékkal nő a hazai össztermék - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy a szolgáltató szektor az utóbbi öt év leggyengébb negyedévére számíthat.

Némi reményre adhat okot, hogy a kereslet alakulását tükröző index értéke két hónap óta először ismét 50 pont fölé emelkedett, a vállalatok új munkavállalókat vettek fel, az üzleti bizalom pedig 50,0 ponttal négyhavi csúcsra nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!