Stagnáltak az amerikai termelői árak májusban áprilishoz képest

Gazdaság, 2017.06.13

A várakozásoknak megfelelően havi összevetésben stagnáltak, éves szinten pedig emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban májusban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint májusban az előző hónaphoz képest nem változtak termelői árak az Egyesült Államokban. Elemzők is stagnálásra számítottak az áprilisban mért 0,5 százalékos jelentős emelkedés után.

Éves összevetésben az elemzői várakozásoknak megfelelő mértékben, 2,4 százalékkal emelkedtek a termelői árak az áprilisi 2,5 százalékos - 2012 februárja óta a legnagyobb mértékű - növekedés után.

A gyakran változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,3 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig 2,1 százalékkal emelkedett májusban az előző havi 0,4 százalékos, illetve 1,9 százalékos növekedés után.

Áprilisban az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

A májusi inflációs adatokat szerdán közli a munkaügyi minisztérium. Elemzők arra számítanak, hogy havi szinten 0,1 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,0 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) figyeli, hogy a jelek az infláció erősödésére utalnak-e. A Federal Reserve inflációs célszáma 2 százalék. Ha az árak túl gyorsan emelkednek, az azt jelzi, hogy a pénz túl könnyen áramlik be a gazdaságba, ez esetben a Fed valószínűleg emeli a kamatokat, hogy fékezze a hitelezést.

2015 decembere óta a Fed háromszor emelt kamatot, mindhárom esetben 0,25 százalékponttal növelte az irányadó sáv széleit. Elemzők arra számítanak, hogy a Fed monetáris döntéshozó testülete június 13-14-i ülésén újabb 25 bázispontos kamatemelés mellett dönt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!