Stratégiai okokból adta el indítómotorok és generátorok gyártásával foglalkozó üzletágát a Bosch

Gazdaság, 2017.05.04

Stratégiai és nem pénzügyi okok miatt adta el indítómotorok és generátorok gyártásával foglalkozó üzletágát a német Bosch konszern - mondta a Bosch-csoport szóvivője az MTI érdeklődésére csütörtökön, a cég éves eredményeit ismertető sajtótájékoztatót követően, Renningenben.

René Ziegler emlékeztetett, a Bosch 2015-ben jelentette be, hogy vizsgálja a lehetőségeket az üzletág stratégiai átszervezésére, a megoldások között szerepelt egy befektető partner vagy vevő keresése is. Elmondása szerint azért döntöttek végül az értékesítés mellett, mert a Bosch befektetései jelentős részét a tradicionális szegmensek helyett kutatás-fejlesztésre, ezen belül is az elektromobilitással és hálózatba kapcsolással összefüggő projektekre kívánja költeni. A szóvivő cáfolta azt az értesülést, hogy az üzletágat veszteséges mivolta miatt adták el, pontos eredményeket ugyan nem közölt, de elmondta, hogy a szegmens tavaly nagyobb forgalmat generált a 2014-ben elért 1,4 milliárd eurónál. A Robert Bosch Starter Motors Generators Holding GmbH-t és annak leányvállalatait a kínai ZMJ (Zhengzhou Coal Mining Machinery Group Co., Ltd., Zhengzhou) és a CRCI (China Renaissance Capital Investment, Hong Kong) vállalatokból álló konzorcium veszi meg 545 millió euróért.

A megállapodást május 2-án írták alá a felek, a tranzakció az antitröszt-, és más illetékes hatóságok, illetve a németországi munkavállalói képviselet jóváhagyását követően válik véglegessé. A felvásárlás 14 ország 16 telephelyét érinti, köztük a Bosch miskolci érdekeltségét is, azonban a konszern tájékoztatása szerint a kínai társaság az összes telephelyet és munkavállalóját, azaz a magyarországi 1700 dolgozót is át kívánja venni.

A ZMJ befektetési holdingokon keresztül vesz részt az autóipari beszállítói termelésben, Kínában pedig indítómotorok és generátorok gyártásával, valamint haszongépjárművek és személygépkocsik motorkomponenseinek gyártási kapacitásával foglalkozó autóipari beszállító. A CRCI pénzügyi befektető vállalkozás a ZMJ üzleti partnere.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!