Szállodaszövetség: megvalósítható a bérek emelése a turizmusban

Gazdaság, 2017.03.23

Megvalósítható a bérek erőteljes emelése a turizmusban, a bérszínvonal emelésének szükségessége egyértelmű Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének újonnan megválasztott elnöke szerint.

Az elnök szakmai konferencián csütörtökön az MTI-nek elmondta: ez nem elképzelhetetlen, ha az állam is hozzá tud járulni. A szállodaszövetség örömmel fogadta a turisztikai ügynökség ágazati béremelésre tett javaslatát. A szálláshelyek áfájának csökkentése három éve a legfontosabb lobbitémájuk, hogy a keletkező többletet a bérekre fordítanák, nem a profitot szeretnék növelni - mondta.

Kiemelte: az iparágban foglalkoztatottak bére a nemzetgazdasági átlag mindössze 60 százaléka. Ezen mindenképpen javítani kell, hogy az eredményesség ne romoljon, az áfacsökkentés erre egy alternatíva lehet - fűzte hozzá. Az ágazat munkaerő-megtartó képessége 2010-óta csökken.

Örömmel fogadták a javaslatot, és szeretnék jobban megfizetni a dolgozókat, mert nehezen találnak munkaerőt - mondta Döbröntei Ildikó, a Káli Art Inn Köveskál ügyvezető igazgatója.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója egy szakmai konferencián kijelentette: meg kell duplázni jövőre a turisztikai szektorban elérhető átlagjövedelmet, ami nettó 103 ezer forint volt 2015-ben. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. által szervezett Turizmus konferencián a vezérigazgató rámutatott: a vállalkozók és a munkavállalók érdeke is a szerinte tarthatatlan bérhelyzet rendezése az ágazatban. Hiába minden fejlesztési forrás, ha nem lesz munkaerő - mondta, hozzátéve: végig kell gondolni, mit tud tenni az állam annak érdekében, hogy ez a cél megvalósuljon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!