Számvevőszék: lezárult az Országos Atomenergia Hivatal ellenőrzése

Gazdaság, 2020.07.21

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) kialakította a szabályszerű és szabályozott működési környezetet a belső kontrollrendszer keretében 2015-2018 között, azonban a kontrolltevékenységek gyakorlása nem volt szabályszerű - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.

A számvevőszéki ellenőrzés megállapításai alapján a korrupciós kockázatok kezelését a kontrollok megfelelően támogatták, a nemzeti vagyon megóvása, védelme, átlátható nyilvántartása biztosított volt, a szervezet használatában, vagyonkezelésében lévő vagyonnal elszámoltak.

Az ÁSZ tájékoztatása szerint a hivatal közfeladata az atomenergia biztonságos alkalmazásával kapcsolatos hatósági feladatok ellátása és összehangolása. A hivatal vagyonának értéke az éves beszámolók adatai alapján 2015 és 2018 között 1,545 milliárd forintról 2,440 milliárd forintra nőtt. A bevételek döntő részben közhatalmi bevételként beszedett felügyeleti díjakból származtak, éves szinten 2,537 milliárd és 2,854 milliárd forint közötti összegeket tettek ki az ellenőrzött időszakban.

A hivatalnál a kontrollkörnyezet kialakítása a jogszabályi előírásokkal összhangban történt, rendelkeztek az előírások szerinti szervezeti, gazdálkodási és számviteli szabályozásokkal. A kockázatkezelési, a nyomon követési, a belső ellenőrzési, az információs és kommunikációs rendszer kialakítása, valamint működtetése szabályszerű volt.

A jogszabályok és a belső szabályozás előírásaival ellentétben ugyanakkor elmulasztották a gazdálkodási jogkörök kontrolltevékenységek végzésére jogosult gyakorlóinak írásban történő, szabályszerű felhatalmazását, kijelölését, továbbá a kötelezettségvállalások, más fizetési kötelezettségek nyilvántartása sem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, így nem támogatta a kontrolltevékenységek szabályszerű elvégzését.

A szervezet működése során az integritás követelményei érvényesültek, az integritás kontrollrendszer kiépítettsége megfelelt a jogszabályoknak.

A hivatal a nemzeti vagyont szabályszerűen használta, a mérlegben kimutatott eszközök és források értékelése, és azok leltárral történő alátámasztása összhangban volt a jogszabályi előírásokkal. A vagyon értékében és mennyiségében bekövetkezett változásokat szabályszerűen mutatták ki. Az átláthatóság és elszámoltathatóság követelményeit a vagyongazdálkodás során érvényesítették.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójának három javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!