Századvég: a fogyasztás és a beruházások fűtik a gazdaságot

Gazdaság, 2017.09.20

Az idén 3,8, 2018-ban 3,7 százalékos növekedés várható a Századvég Gazdaságkutató Zrt. legújabb, az MTI-hez szerdán eljuttatott prognózisa szerint.

Ez kis mértékű korrekciót jelent a júniusi előrejelzéshez képest, amikor a Századvégnél 2018-ra is 3,8 százalékot prognosztizáltak. A növekedéshez az intézet szerint mindkét évben a fogyasztás és a beruházás bővülése járul hozzá.

A háztartások fogyasztási kiadásainak bővülése a korábban vártnál nagyobb, 4 százalékos lehet idén éves szinten. A Századvég közleménye szerint a fogyasztás bővülését a háztartások rendelkezésre álló jövedelmének növekedése okozza, mely elsősorban a csökkenő munkanélküliség és a növekvő bérszínvonal következménye.

Az előrejelzés szerint a nominális bérek az idén 13, jövőre pedig 8,7 százalékkal nőhetnek, ami a nettó reálbérek 10,4, illetve 5,5 százalékos növekedését jelenti. Közben pedig az állástalanok számának további csökkenése várható 2018 végéig - olvasható a közleményben.

A Századvég elemzői felhívják a figyelmet arra, hogy szükséges a foglalkoztatás további bővítése, hiszen minél többen dolgoznak a gazdaságban, annál több munkavállaló között oszlanak meg a közterhek. A sajtóanyagban arra is emlékeztetnek: a munkanélküliségi ráta a május és július közötti időszakban új mélypontra, 4,2 százalékra csökkent.

A beruházások bővülése a cég új prognózisa szerint az idén 19,4, jövőre 5,4 százalékos lehet. E területen a növekedést - az uniós források beérkezése mellett - a családi otthonteremtési kedvezmény és a társasági adó kulcsának a csökkentése is elősegíti idén.

Az előrejelzés szerint 2017-ben és 2018-ban egyaránt számíthatunk az export és az import növekedésére, ám 2017-ben a behozatal növekedése meghaladja az exportét, így a külkereskedelmi egyenleg fékezi a növekedést.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. nem változtatott az inflációra vonatkozó előrejelzésén, így a mutató értéke 2017-ben 2,4, 2018-ban 3 százalékos lehet. A jegybanki alapkamat az intézet szerint nem változik 2018 végéig, "akkor is csupán kismértékű emelkedés várható amennyiben az Európai Központi Bank addig megkezdi kamatemelési ciklusát". Az előrejelzés szerint a költségvetési hiány idén a GDP 1,8, míg jövőre a GDP 2,3 százaléka lehet, vagyis a deficit a 3 százalékos maastrichti küszöb alatt marad.

A tavalyi év végi 74,1 százalékos GDP-arányos államadósság év végére 71,9, 2018 végére pedig 70,3 százalékra csökkenhet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!