Szeptemberben lassult az infláció Csehországban

Gazdaság, 2018.10.09

Szeptemberben 2,3 százalékra lassult az éves szintű infláció Csehországban az augusztusi 2,5 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal kedden Prágában.

Piaci elemzők szeptemberre a infláció mérsékelt növekedését várták, 2,6 százalékra.

Havi összehasonlításban a fogyasztói árszínvonal szeptemberben 0,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint augusztusban. Ez az utóbbi három évben a legnagyobb havi szintű árcsökkenés.

Minderre hatással volt az, hogy az üzemanyagárak az augusztusi egyszázalékos emelkedés után, szeptemberben 7,2 százalékkal csökkentek.

A tavaly szeptemberi árakhoz viszonyítva a lakhatási költségek növekedtek, és megdrágultak az élelmiszerek és az italok is. Ugyanakkor a nyaralási költségek növekedése lassúbb volt, mint egy éve.

A nyaralási költségek elsősorban azért csökkentek, mert szeptemberben érvénybe lépett az a kormánydöntés, amely jelentős, 75 százalékos kedvezményeket nyújt az autóbuszos közlekedésben és a vasúton a fiataloknak és az időseknek - mutatott rá Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal illetékes osztályának vezetője. Míg a nyaralási kiadások augusztusban éves szinten 13,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve, szeptemberben csak 1,9 százalékkal.

A lakhatási költségek közül a villany ára 5,6 százalékkal, a szén ára 4,9 százalékkal, a lakbér 3,5 százalékkal volt magasabb, mint egy éve.

Szeptemberben folytatódott a ruhaneműk, valamint a telefonszolgáltatások árainak a csökkenése Csehországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!