Szerkezetátalakítás után növekedést vár a svájci ABB

Gazdaság, 2018.02.08

Szerkezetátalakítási programjának terheivel nehezített év után az idén már lendületes bevétel- és nyereségnövekedésre számít a svájci ABB gépipari konszern - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a magyarországi leányvállalat, az ABB Kft.

Az ABB a tavalyi negyedik negyedévben 9,280 milliárd dollár, az egy évvel korábbinál 3 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 1,021 milliárd dollár működési eredményt ért el, 3 százalékkal alacsonyabbat az egy évvel korábbinál. A társaság részvényeseire jutó nyereség pedig 8 százalékkal 393 millió dollárra csökkent.

A 2017-es teljes évben az ABB egy százalékkal 34,312 milliárd dollárra növelte értékesítési árbevételét, működési eredménye pedig egy százalékkal 4,130 milliárd dollárra csökkent. A részvényesekre jutó nyereség 2,213 milliárd dollár lett, 17 százalékkal magasabb a 2016-osnál.

Az ABB megrendelés-állománya az egész évben 33,3 milliárd dolláron stagnált, a negyedik negyedévben viszont két százalékkal 8,4 milliárd dollárra emelkedett. Svájci frankban kifejezve a megrendelés-állomány az év folyamán stagnált, a negyedik negyedévben 3 százalékkal csökkent.

A szerkezetátalakításnak szentelt 2017-es évben karcsúbb és szilárdabb szervezeti felépítésű vállalatot sikerült kialakítani - mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. Kiemelte: a cég közüzemi szolgáltatások, az ipar, a közlekedés, valamint az infrastrukturális szektorban működő ügyfelei igényeire szabott digitalizálás-orientált "digital-first" portfóliója két területen kínál hozzáadott értéket. Az egyik az elektromos energia eljuttatására az erőművektől a fogyasztóig, a másik az ipari vállalatok automatizálására összpontosít a természeti erőforrások kitermelésétől a késztermékek gyártásáig.

A vezérigazgató elismerte, hogy a vállalat működését gyökeresen átalakító átszervezetési folyamat fékező hatással volt az éves eredmény alakulására. A működési területek súlypontjának áthelyezését célzó intézkedések ugyanakkor javították a vállalat versenyképességét és lehetővé tették, hogy a kockázatok csökkentésével párhuzamosan a nagyobb növekedési potenciált kínáló piaci szegmensekre összpontosíthassa a tevékenységét.

Ulrich Spiesshofer hangsúlyozta, hogy bizakodásra ad okot az is, hogy a kisebb volumenű, de rendszeres rendelések értéke már a negyedik egymást követő negyedévben növekedett. A 2017-es évben lefektetett alapoknak köszönhetően az ABB így már kedvező helyzetben van ahhoz, hogy a javuló globális piaci környezetben nyereséges növekedési lendületre tegyen szert. Ennek szellemében tett az igazgatótanács immár sorban a kilencedik évben javaslatot az osztalék növelésére - mutatott rá.
http://new.abb.com/news/detail/3546/Q4-full-year-2017-results-positioned-for-profitable-growth
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!