Szijjártó: 5,3 milliárd forintból bővíti szolnoki gyárát az F. Segura

Gazdaság, 2017.02.20

Mintegy 5,3 milliárd forintból (17 millió euró) bővíti szolnoki gyárát az F. Segura Hungária Kft., a kormány 680 millió forint támogatást nyújt a spanyol járműipari alkatrészgyártó újabb fejlesztéséhez - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

A beruházással 100 új munkahely jön létre, a gyár területe a bővítéssel 2,5 szeresére, 25 ezer négyzetméterre nő. A Segura számos autómárka - például az Audi, a Mercedes, a BMW, a Porsche - számára gyárt motorhoz és autókarosszéria-elemekhez tartozó fém alkatrészeket, első külföldi termelőüzemét Szolnokon hozta létre - ismertette Szijjártó Péter.

A Segura Spanyolországban több gyárat is üzemeltet, több nemzetközi tervezőirodával rendelkezik világszerte.

Kiemelte: az új, gyökeresen megváltozott nemzetközi körülmények miatt új stratégiákat kell alkotni, gyors döntéseket kell hozni, amivel az ország versenyképességét javítani lehet. Januártól új befektetésösztönző rendszert vezettek be, az unió legalacsonyabb társasági adója mellett. Magyarország csak akkor tud versenyképes lenni, ha a megújult technológiai színvonalat képviselő vállalatok számára is megfelelő körülményeket tud biztosítani - fejtette ki.

2016-ban a magyar külgazdaság, és autóipar egyaránt rekordévet zárhatott - folytatta a miniszter. Az országba 71 beruházás érkezett 3,2 milliárd euró értékben, és 17 642 új munkahely jött létre, a magyar autóipar termelési értéke két százalékkal 7874 milliárd forintra nőtt, ezzel a teljes feldolgozóipari teljesítmény 30,1 százalékát adja. Az autóipar több mint 155 ezer embert foglalkoztat, az itt előállított autóipari termékek exportárbevételének aránya meghaladja a 92 százalékot, ami jól bizonyítja az ágazat versenyképességét - mondta.

Közölte: a Segura új beruházása hozzájárul ahhoz is, hogy Magyarország az Európai autóipari fejlesztéseinek zászlóshajója legyen.

Francisco Segura Hervás, a Segura elnöke elmondta: a gyár alapkövét tíz évvel ezelőtt tették le Szolnokon, az újabb fejlesztéssel a csoport összes magyarországi befektetése eléri a 65 millió eurót. A gyártóterületet a fejlesztéssel 13 ezer négyzetméterrel növelik majd, új sajtológépet állítanak üzembe és új lézerhegesztő technológiát vezetnek be. Az elnök a magyar munkaerő képzettségét méltatva elmondta, hogy a beruházás végére, 2018-ra a dolgozóik létszáma 285-re nő. Hangsúlyozta: nagy gondot fordítanak a munkaerő képzésére, ezért az elmúlt időszakban mintegy 6,3 millió eurót fektetett az alkalmazottainak specifikus képzésére.

A cég növekedésének zálogát is a humán tőkében látja, és egyetért a magyar kormánnyal abban, hogy a jövőben Magyarországnak nem mint alacsony bérköltségű országnak kell szerepet játszania.

A cég közleménye szerint az új beruházás, a szolnoki termelő kapacitás bővítésével a vállalat a magyarországi éves forgalmának megduplázását tervezi.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság 28 millió euró árbevételt ért el 2015-ben, adózott eredménye 3,9 millió euró volt.

Bene Ildikó, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a megyeszékhely motorja az ipari park, ahol a gépgyártás és az alkatrészgyártás jelenti a húzóerőt.

Szalay Ferenc Szolnok polgármestere nagy jelentőségűnek nevezte a Segura újabb fejlesztését, amivel a legújabb technológia érkezett. Kiemelte, hogy a cégnél alacsony a fluktuáció a jó fizetések miatt. Kitért arra, hogy a szolnoki műszaki szakképzés fejlesztésén folyamatosan dolgoznak, a héten a szakemberigény felméréséről tárgyalnak cégekkel.

(+ FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!