Szijjártó: új présüzemet épít a világ egyik vezető autóipari beszállítója Székesfehérváron

Gazdaság, 2017.09.06

A SAPA Profiles Termelő és Kereskedelmi Kft. új présüzemet épít Székesfehérváron, a világ egyik vezető autóipari beszállítójának 6,8 milliárd forintos beruházása 120 új munkahelyet teremt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Kiemelte: a kormány a norvég tulajdonosi háttérrel rendelkező cég beruházásához 1,15 milliárd forint készpénz támogatást adott, amivel segíti az elektromos autógyártás fejlődését Magyarországon.

A város komoly regionális versenyben nyerte el a fejlesztést, amiben a SAPA újgenerációs elektromos autókhoz készít majd magas hozzáadott értéket képviselő megmunkált alumínium alkatrészeket, törésálló ötvözetet. Az új présüzem a legfejlettebb technológiát jelenti, és új fejezetet nyit a cég eddigi magyarországi tevékenységének történetében - ismertette a miniszter.

Kitért arra is, hogy a SAPA olyan nagy gyártók közvetlen alkatrész beszállítója, mint az Audi, a Jaguar, az Aston Martin, vagy a Porsche, éves árbevétele 6 milliárd euró. Globálisan több mint 22 ezer dolgozót foglalkoztat, Magyarországon mintegy 1500 alkalmazottja van.

A cég eddigi magyarországi tevékenységének nemzetközi versenyképessége nem hagyott kérdőjelet, a székesfehérvári gyár termelésének 89 százaléka export. Az újabb beruházás a magyar gazdaság exportteljesítményét is növeli - húzta alá Szijjártó Péter.

Szólt arról is, hogy a világgazdaság radikális átalakulásában új technológiákat vezetnek be, az átalakulást azok az iparágak vezérlik - köztük az autóipar -, amelyek a magyar gazdaság gerincét adják. Az autóipar termelési értéke 4127 milliárd forint volt az első fél évben, év végére jó esély van rá, hogy meghaladja a rekordnak számító 8 ezer milliárd forintot. A növekedést jól jelzi, hogy fél év alatt 11 százalékkal 168 ezerre nőtt az iparágban foglalkoztatottak létszáma. Az iparág termelésének 92 százaléka export, ami a magyar versenyképességet mutatja - sorolta a külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzátette, hogy a magyar autóipar sikeréhez azonban szükség volt Európa legalacsonyabb társasági és személyi jövedelemadójának bevezetésére, a kutatás-fejlesztés alapú költségvetési támogatásokra, és a zalaegerszegi tesztpálya építésének elkezdésére.

Frank Iepema ügyvezető igazgató köszönetet mondott a kormánynak a beruházáshoz nyújtott támogatásért, és elmondta: az első magyarországi üzemük több mint 10 éve jött létre, amelynek fókusza fokozatosan a volumenről az értékre helyeződött át. Az elmúlt években az autóipar fejlődésével jelentősen megnőtt az igény az alumínium termékeik iránt.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere szerint a kormány kedvező adójogi környezetet teremtett a hasonló beruházásokhoz, ami a város számára kiemelkedő jelentőségű, mivel a céggel való együttműködésük régóta előnyős, és a mostani beruházással új, 21. századi technológia érkezik a városba. A vállalat társadalmi felelősségvállalásban is élen jár: a jégkorongcsapat támogatója volt, támogatja a duális képzést, és a szakképzést - mondta.

A Sapa honlapja szerint a székesfehérvári gyár öt alumíniumsajtoló gyártósorral, többféle felületkezelési technológiával, több mint 200 megmunkáló géppel Európa legnagyobb sajtoló üzemének számít. A Sapa innovatív alumínium megoldásokat kínál számos iparágnak, így a járműipar mellett az építőipar, infrastruktúra, személy- és teherszállítás, és az energiaipar számára. Termelésének több mint 50 százalékában újrahasznosított alumíniumot használnak. A Sapa AS egyrészt a Norsk Hydro ASA, másrészt az Orkla ASA norvég vállalatok 50-50 százalékos tulajdonú vegyesvállalata, 22 800 alkalmazottjuk mintegy 40 országban tevékenykedik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!