Takarékinfo: több mint 3,5 millió azonnali átutalás történt márciusban

Gazdaság, 2020.04.03

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) országos bevezetése óta eltelt közel egy hónap alatt a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három nagybank részére kiépített rendszereken több mint 3,5 millió tranzakció történt, ami az összes magyarországi AFR-utalás 31 százalékát teszi ki - közölte a cég az MTI-vel pénteken.

A tájékoztatás szerint az átutalások 99,57 százaléka sikeres volt, a nem teljesült tranzakcióknak szinte kivétel nélkül külső okai voltak. A Takarékinfo Zrt. által kiszolgált Takarékbanknál, az MKB Banknál és a Budapest Banknál kifogástalanul működik az azonnali fizetési rendszer, a társaság szakemberei az elkövetkező időszakban a tranzakciószám és az átutalt összegek nagyságában mégis visszaesésre számítanak a koronavírus-járvány miatt.

Az AFR bevezetése óta eltelt közel egy hónap alatt - március 2. és március 31. között - a bankinformatikai szolgáltató cég által kiépített rendszereken közel 1,96 millió küldés és 1,57 millió fogadás történt. Az érintett bankok ügyfelei átlagosan 175 ezer forintot küldtek és 128 ezer forintot fogadtak az új rendszeren.

A Takarékinfo szerint az érintett három bank a feladat kiszervezésével az átállást fajlagosan kisebb költséggel valósította meg. Az általános magyar gyakorlattal szemben ugyanis, ahol a banki működés informatikai kiszolgálását rendszerint "házon belül" oldják meg, a Takarékinfo Zrt. önálló gazdasági társaságként, piaci alapon nyújt szolgáltatásokat ügyfeleinek. Ezek közt a Takarék Csoporton és a másik két nagybankon kívül megtalálható több más pénzintézet is, például a Gránit Bank, a MagNet Bank és a Polgári Bank.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!