Tanácsokkal segíti a Nébih a fakereskedő vállalkozásokat

Gazdaság, 2017.10.12

Tanácsokkal segíti a fakereskedő vállalkozásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) internetről letölthető útmutatója - mondta Nagy Dániel, a hivatal (Nébih) erdészeti igazgatóságának igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

Nagy Dániel kiemelte, hogy 2016 óta a Nébih erdészeti igazgatósága felel a faanyagkereskedelmi-lánc ellenőrzéséért. Az uniós rendszer célja, hogy kiszűrje az illegális fakitermelésekből és erdőirtásokból származó faanyag kereskedelmi rendszerbe kerülését - tette hozzá.

Hozzátette: a Nébih a gyakorlati tanácsokat tartalmazó útmutatóval segítséget nyújt a jogalkalmazóknak és a fakereskedőknek abban, hogy olyan nyilvántartást vezessenek, amely megfelel az uniós és a magyar jogi előírásoknak.

Az útmutató részletesen bemutatja, hogy általános esetben hogyan kell kinéznie a beszállítói és a vevői nyilvántartásnak. A tájékoztatóban felhívják a kereskedők figyelmét arra is, hogy ne vásároljanak EUTR vagy erdőgazdálkodási azonosítóval nem rendelkezőktől, mert ilyen esetben magas a kockázata annak, hogy a faanyag nem legális kitermelésből származik - mondta Nagy Dániel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!