Tejterméktanács: az ESL és UHT tej áfájának csökkentése a tejágazat fejlődését szolgálná

Gazdaság, 2018.07.06

A magyar tejágazat további fejlődését és az import áru kiszorulását szolgálná, ha az Országgyűlésnek júniusban benyújtott, jövő évre vonatkozó adócsomag-tervezetnek megfelelően 5 százalékra csökkenne a magas hőmérsékleten kezelt UHT és ESL tej általános forgalmi adója (áfa) januárban - mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke pénteken az MTI-nek.

Az elnök a tervezett áfacsökkentéssel a fogyasztói árak 8-10 százalékos mérséklődésére számít.

Emlékeztetett arra, hogy 2016 óta folyamatos egyeztetések folynak a kormánnyal, amelynek köszönhetően az idén január elsejével a friss tej áfája 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött. Az áfacsökkenést követően a magyar piacon kapható friss tej mennyisége 15 százalékról 20 százalékra nőtt - mutatott rá. Megjegyezte, hogy a piac bővülését jelentősen nehezíti a klímaváltozás, mivel a friss tej csak rövid ideig őrzi meg a szavatosságát.

A csökkentést megelőzően a piaci értékesítés 15 százalékát a friss tej, míg 85 százalékát az ESL és az UHT tejek tették ki, maga az UHT tej 50 százalékot képviselt. Az elmúlt években a tejterméktanács 7 kiskereskedelmi lánccal kötött együttműködési megállapodást, amelynek köszönhetően 2016-ban a kereskedelmi forgalomban kapható UHT tejek több mint 83 százaléka a magyar tejipartól származott. A mennyiség tavaly minimálisan csökkent a megnőtt import miatt - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy szeptembertől emelnék a nyers tej jelenleg literenként 90 forint körüli felvásárlási árát, mivel ez csak az előállítási költséget fedezi a tejtermelőknek. Ugyanakkor a magyar feldolgozók is emelhetik az áraikat, egyebek között a vaj és a zsíros tejtermékek magas ára, valamint a villamos energia, a gáz és az üzemanyagok drágulása miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!