Telekom-vezérigazgató: stabil és megbízható a Magyar Telekom növekedése

Gazdaság, 2018.05.09

A Magyar Telekom Nyrt. növekedése stabil és megbízható, a cég erős piaci és pénzügyi pozícióban van - mondta Christopher Mattheisen vezérigazgató a vállalat első negyedéves eredményeit ismertető sajtóbeszélgetésen szerdán Budapesten

Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes kiemelte: látható, hogy az elmúlt időszakban a Telekom hozza a várt számokat, a jelentős piaci változások között is. Utóbbira példaként említette a Telenor tulajdonosváltását.

A szerdán bejelentett Vodafone-UPC tranzakcióról - amellyel a UPC Magyarország is a Vodafone-hoz kerül - Szabó János úgy vélekedett: egyelőre nehéz értékelni, hogy az egyesülés mit fog jelenteni, mint ahogy azt is, hogy a Digi mobilpiaci belépése mikor következik be. A Vodafone egy ideje törekszik vezetékes infrastruktúra kiépítésére, azonban ennek az idei évre nem lesz számottevő hatása, mivel az eljárás várhatóan hosszabb időt vehet igénybe - tette hozzá.

Az idei évre nem látnak olyan hatást, amely jelentős befolyással lehetne a cég eddigi terveire, felkészülten várják a kihívásokat - jelezte. A Telekom 2018-ban éves szinten enyhén csökkenő, 600 milliárd forintos árbevételt, és nagyjából 190 milliárd forint EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) eredményre számít változatlanul.

Kérdésre válaszolva elmondta: a versenyhivatali vizsgálat a Magyar Telekom és Telenor hálózatmegosztásáról még folyamatban van, erről érdemben nem tud nyilatkozni. Fenntartják, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A negyedévet értékelve közölte: a vezetékes szolgáltatásokhoz kapcsolódó eszközértékesítésben kiemelkedő növekedést értek el, és az ehhez kapcsolt szolgáltatások értékesítése is nőtt az első negyedévben. A mobil szegmensben az adatszolgáltatások húzták a bevételeket, ami kétszámjegyű volt az első negyedévben. Az üzleti szegmens bevételeiben bár visszaesésre számítottak, azonban az első negyedévben sikerült tartani az előző évet jellemző tartós növekedést.

Megerősítette, hogy a hálózatfejlesztéseket 2018-ban is folytatják, önerőből és a szupergyors internet programban elérhető támogatással egyaránt. Az első negyedévben 16 ezer háztartáshoz építették ki a nagysebességű vezetékes szélessávú hálózatot, ez gigabitképes optikai kábelt jelent. Idén mintegy 300 ezer háztartás lefedését tervezik. A CAPEX (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) költés a tervek szerint 90 milliárd forint lesz az idén.

Christopher Mattheisen vezérigazgató arról beszélt, hogy a vezérigazgató-váltás előre tervezett lépés volt, ezt a 2019-es tervezési időszak kezdetére időzítették, egy erős negyedévet követően. Rékasi Tiborról, az új vezérigazgatóról azt mondta: érett vezető, ideális választás, ezért nyugodt szívvel hagyja el a céget.

Rékasi Tibor - aki jelenleg még a lakossági szolgáltatások vezérigazgató-helyettese - szerint a vállalatnál üzleti és lakossági területen megszerzett tudása segíteni fogja a jövőben. A stratégiai döntésekben már részt vett a korábbi években, ezért a személyi változás nem hoz új stratégiát. Legfontosabb hosszú távú törekvésük az ügyfelek minél magasabb szintű kiszolgálása változatlanul - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!