Tevékenysége kiterjesztési lehetőségeinek vizsgálatát tervezi az EBRD

Gazdaság, 2018.05.10

Fejlesztési tevékenysége és működési térsége kiterjesztési lehetőségeinek megvizsgálását tervezi a következő években az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Sir Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke a pénzintézet Jordániában zajló éves közgyűlésének csütörtöki zárónapján - az EBRD londoni központjának tájékoztatása szerint - bejelentette: hamarosan elkezdődik a munka első lépésként annak megvizsgálására, hogy a pénzintézet növelni tudja-e a jelenlegi működési térség finanszírozását.

Chakrabarti szerint a 2019 májusában Szarajevóban esedékes következő éves közgyűlésen a bank vezetése megkérdezi a részvényes országokat arról is, hogy az EBRD kiterjesztheti-e tevékenységi területét.

Az EBRD-t a közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására hozták létre 1991-ben, de az elmúlt években már kiterjesztette működését több arab országra a Földközi-tenger keleti és déli medencéjében, és most először tartja éves közgyűlését ezen országok egyikében, Jordániában.

A bank londoni székhelyének ismertetése szerint Sir Suma Chakrabarti csütörtökön tárgyalt az EBRD-ben részvényes 68 ország és szervezet képviselőivel, és mindegyiküknek az volt a véleménye, hogy a banknak a tavalyi finanszírozási rekord után is van elégséges tőkéje tevékenységének kiterjesztésére.

A jelenlegi becslések a tájékoztatás szerint arra utalnak, hogy az EBRD 3 milliárd euró körüli összeggel tudná növelni működési országainak nyújtott éves fejlesztési finanszírozásait.

Az EBRD 2017-ben összesen 9,7 milliárd euró finanszírozást juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének; ez az eddigi éves rekord.

A bank egy évvel korábban 9,4 milliárd, 2015-ben 8,85 milliárd euró finanszírozással támogatta tevékenységi régióját.

Az EBRD-finanszírozásban részesített egyedi programok száma is rekordra emelkedett tavaly: a bank 2017-ben 412 fejlesztési beruházást finanszírozott az előző évi 378 program után.

Magyarország tavaly öt finanszírozási programra 118 millió eurót, az EBRD megalakulása óta 178 programra összesen 3,014 milliárd eurót kapott a pénzintézettől.

Az EBRD csütörtöki londoni tájékoztatása szerint a jordániai közgyűlésen a részvényesek arról állapodtak meg Chakrabarti elnökkel, hogy több szakaszra bontott módon vizsgálják meg, miként tudná az EBRD még jobban hasznosítani tőkéjét.

Az első szakaszban azt vizsgálják, hogy a bank milyen területeken tudna még több segítséget nyújtani 38 országot számláló jelenlegi működési térségében.

A jövő évi szarajevói közgyűlésen döntés születik majd arról is, hogy az EBRD egyáltalán megvizsgálja-e a tevékenységi régió földrajzi kiterjesztésének lehetőségét. Ha ennek vizsgálata elkezdődik, akkor egy évvel később, 2020-ban születhet döntés arról, hogy lehetséges-e az EBRD tevékenységének földrajzi kiterjesztése.

Sir Suma Chakrabarti az EBRD csütörtöki londoni tájékoztatása szerint a jordániai közgyűlésen úgy nyilatkozott, hogy 2020 a legkorábbi lehetséges időpont e döntés meghozatalára, mivel addig nagyon sokat kell ezen az ügyön dolgozni.

Az EBRD elnöke kijelentette azt is, hogy a végső szó a részvényeseké lesz ebben a kérdésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!