Tisztességes tájékoztatást vár a GVH a társkereső oldalak szolgáltatási feltételeiről

Gazdaság, 2018.02.14

Tisztességes tájékoztatást vár el a Gazdasági Versenyhivatal az internetes társkereső oldalaktól, azt, hogy a szolgáltatás minden lényeges körülményéről, köztük a díjakról érthetően tájékoztassák a felhasználókat - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint érthető, átlátható és pontos tájékoztatást szorgalmaz a GVH a szolgáltatások tartalmáról, a díjáról, a díjváltozást kiváltó helyzetekről, a szerződés létrejöttének és megszüntetésének lehetőségeiről. A társkereső szolgáltatás lemondása ne legyen bonyolultabb az igénybevétel, általános szerződési feltételeit - közérthető megfogalmazásban - magyarul kell közölni, az igénybevétel fontos körülményeit pedig nem szabad elrejteni vagy elhallgatni - tették hozzá.

A GVH az online társkeresők általános szerződési feltételeit vizsgálta múlt szerdán és csütörtökön egy nemzetközi együttműködés keretében, az 58 ország fogyasztóvédelmi szervezeteit tömörítő International Consumer Protection and Enforcement Network (ICPEN) koordinálásával. Az online társkereső szolgáltatók számítógépen és okostelefonon (Android- és iOS-eszközökön) elérhető általános szerződési feltételeiben azt vizsgálták, hogy azok alapján a fogyasztó tájékozott ügyleti döntést tud-e hozni.

A GVH szerint a tájékozott felhasználói döntést segítik többek között a fogyasztói visszajelzések, a szerződési feltételek alapos áttekintése vagy a honlapot üzemeltető cég ellenőrzése. Érdemes figyelni arra is, hogy a szerződés határozatlan vagy határozott időre jön-e létre, utóbbi pedig meghosszabbodik-e automatikusan a határidő lejártával - írták. A hivatal a szerződés felmondásakor a szolgáltatói üzenetek megőrzését javasolja.

Az IPCEN 2018 első fél évében a honlapján (https://www.icpen.org/initiatives) teszi közzé a vizsgálatban részt vevő országok jelentéseiből készített elemzést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!