Több mint 56 milliárd forint támogatás jut turisztikai fejlesztésekre Szabolcs-Szatmár-Beregben

Gazdaság, 2018.03.21

A következő években több mint 56 milliárd forint támogatás jut turisztikai fejlesztésekre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - hangzott el a Magyar Turisztikai Ügynökség és Nyíregyháza önkormányzatának közös sajtótájékoztatóján a nyírségi megyeszékhelyen szerdán.

Guller Zoltán, az ügynökség vezérigazgatója elmondta, az egyik legnagyobb beruházás a Legoland Discovery Center kialakítása lesz Nyíregyházán, mintegy 9,5 milliárd forintból. A térségben ezzel létrejön egy olyan látványosság, amelynek köszönhetően jelentős mértékben emelkedhet a turisták száma - mondta. Megjegyezte, Európában csak néhány helyen működik ilyen létesítmény, ez pedig vonzó lehet a szomszédos országok állampolgárainak is. Tájékoztatása szerint jól haladnak a tárgyalások a jogtulajdonossal, a pontos helyszín kijelöléséről egyeztetések kezdődtek az önkormányzattal is.

Guller Zoltán a beruházások között kiemelte egyebek közt a sóstógyógyfürdői állatpark és a múzeumfalu továbbfejlesztését, az épülő négycsillagos sóstói szállodát, az állatparki bővítési munkálatokat, a nyíregyházi szabadtéri színpad megújítását, illetve a Rétközi-tó komplex fejlesztését is. A több mint húsz nagyfejlesztés között szerepel a nyíregyházi Bencs-villa turisztikai hasznosítása, a helyi Tófürdő fejlesztése, a Felső-Tisza-vidék vízi turizmusának és a tiszadobi Andrássy-kastély, a komlódtótfalui Becsky-Kossuth-kúria turisztikai fejlesztése, a kelet-magyarországi ortodox zsidó emlékhelyek örökségútjának kialakítása és például a Leveleki-tó attrakciófejlesztése is.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a megye 2017-es turisztikai eredményeiről szólva elmondta, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 173 ezer vendég több mint 374 ezer vendégéjszakát töltött el a megye kereskedelmi szálláshelyein. A nyolc évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a vendégek száma több mint 39 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 44 százalékkal emelkedett, míg a szállásdíj-bevételek 83,9 százalékkal nőttek.

A legfontosabb küldő piacok listáján Románia szerepel az első helyen, amit Lengyelország, Szlovákia, Ukrajna és Németország követ - tette hozzá Guller Zoltán.

Elmondta, Nyíregyházán tavaly 94 ezer vendéget és 180 ezer vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, a vendégek száma 57 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 48 százalékkal emelkedett 2010-hez képest. A szállásdíj-bevételek 1,4 milliárd forintot tettek ki 2017-ben, ami csaknem 80 százalékos bővülést jelent a nyolc évvel ezelőttihez képest.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, a szálláshelyek bővítésében nagyon fontos szerepet kap az idén megépülő négycsillagos sóstói szálloda, ami a turisztikai jelentősége mellett több mint száz munkahelyet is teremt.

Jövő héten átadják a Nyíregyházi Állatpark új látogatócentrumát, elindul a múzeumfalu hasonló jellegű beruházása, emellett jövő év végéig az idegenforgalom szempontjából kiemelten fontos Sóstógyógyfürdő közelébe ér a várost nyugatról elkerülő út is, ami szintén hozzájárulhat a turizmus bővüléséhez - összegzett a városvezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!