Több mint tizenegy százalékkal növekedett a Vas megyei TOP 100 vállalkozás nettó árbevétele

Gazdaság, 2019.12.05

A száz legeredményesebb Vas megyei vállalkozás 2018-ban együtt több mint 1570 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami 11,5 százalékos növekedés az előző évhez képest - olvasható a TOP 100 Vas című kiadványban, amelyet csütörtökön mutattak be Szombathelyen. A kiadvány a megyei napilapot is kiadó Médiaworks gondozásában jelent meg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatain alapuló kimutatás szerint jelentős javulást mutatott a TOP 100 vasi cég eredménytermelő képessége, 64,7 milliárd forintos együttes üzemi eredményük 65,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A vállalkozások beruházási hajlandósága 5,9 százalékkal növekedett, az elmúlt évben aktivált beruházásaik összértéke meghaladta az 52,8 milliárd forintot.

A TOP 100-as listát a nettó árbevétel alapján idén is a közúti jármű- és járműmotor alkatrészeinek gyártásával foglalkozó Schaeffler Savaria Kft. vezeti Vas megyében, a társaság 2018-ban 259,2 milliárd forint árbevételt ért el a 2017. évi 250,3 milliárd forint után. Jelenleg ez a cég a megye legnagyobb exportőre is.

A második helyen az elektronikai alkatrészek gyártásával foglalkozó APTIV Services Hungary Kft. áll a listán, amely 190,6 milliárd forintos nettó árbevételt ért el az előző évi 189,6 milliárd forintos bevétellel szemben.

A harmadik a járművillamossági és elektronikai készülékek gyártásával foglalkozó DELPHI Powertrain Kft., amely azonban nem járult hozzá árbevételi adatainak nyilvános megjelentetéséhez a kiadványban.

A százas lista első tíz helyén osztozik még eredményességi sorrendben a BPW Rába Kft., a TDK Hungary Kft., a Swietelsky Vasúttechnika Kft., a Linde Gáz Magyarország Zrt., az Allison Transmission Hungary Kft., az Opel Szentgotthárd Autóipari Kft. és a Falco Zrt. (A lista nyolcadik helyezettje nem kívánt nyilvános adatokkal szerepelni, holott egy másik, szintén a kiadványban szereplő lista szerint ez a vállalkozás Vas megye legnagyobb létszámot foglalkoztató munkáltatója.)

A TOP 100-as lista századik helyére egy közúti áruszállítással foglalkozó sárvári cég, a Versteijnen Logistics Kft. fért fel, 2,1 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel.

A foglalkoztatottak létszámát tekintve Vas megyében a második legnagyobb munkáltató a 2018-ban 3485 embernek munkát adó Schaeffler Savaria Kft., amely nemrég jelentette be, hogy 23,5 milliárd forintos beruházással új gyárat építtet Szombathelyen, és 150 újabb munkahelyet hoz létre.

Vas megye ipari termelésének jelenleg több mint a felét a jármű- és járműalkatrész gyártás teszi ki, a megyei ipar erősen exportorientált, a 2018-as értékesítési bevételek 86 százaléka származik a külpiacokról, ez az arány 16 százalékkal haladta meg az országos átlagot - olvasható a KSH adatait és elemzését tartalmazó kiadványban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!