Több lépcsőben 30 milliárd forinttal növeli saját tőkéjét a Konzum

Gazdaság, 2017.12.12

Több lépcsőben megvalósuló tőkeemelésről döntött december 12-én a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. (Konzum) igazgatósága, a tranzakciók révén a társaság saját tőkéje a várakozások szerint 30 milliárd forinttal emelkedik - tette közzé a Konzum kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A tőzsdei vállalat a várhatóan 2018. február 28-ig lezáruló folyamat eredményeként szállodavásárlások, illetve üzletrészek és követelések apportjával közvetlen módon, valamint a konszolidációs körébe tartozó társaságokon keresztül 18 magyarországi és 5 külföldi szálloda tulajdonosa lesz, amelyeket a Hunguest Hotels Zrt. üzemeltet majd. A tranzakciósorozat teljes tranzakciós értéke 50 milliárd forint.

Az akvizíciókkal és apportként a társaság tulajdonába kerülő szállodák, illetve a Hunguest Hotels értékét új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki a Konzum. A társaság által kibocsátandó új - a szabályozott piacra már bevezetett részvényeivel azonos jogokat biztosító - részvények kibocsátási értéke a december 11-i 3141 forintos záró árfolyam lesz, függetlenül attól, hogy a tranzakció egyes részeit mikor valósítja meg a társaság. A forgalomban lévő Konzum-részvények száma az új részvényekkel együtt körülbelül 30 millió darabra nő majd. A társaság saját tőkéje a tranzakciósorozat lezárásával megvalósuló tőkeemeléssel az előzetes számítások szerint elérheti az 50 milliárd forintot.

A BÉT honlapján közzétett határozat szerint az igazgatóság hozzájárul, hogy a Konzum PE Magántőkealap a KZBF Invest Kft.-ben lévő 10 százalékos, a KZH Invest Kft.-ben meglévő 100 százalékos, valamint a Holiday Resort Kreischberg-Murau Gmbh. 100 százalékos üzletrészeinek apportjával tőkét emeljen a Konzum Nyrt.-ben. A KZBF Invest és a KZH Invest megszerzésével közvetett módon a tőzsdei társaság tulajdonába kerül a 14 belföldi szállodát tulajdonló Hunguest Hotels Zrt., a Holiday Resort Gmbh apportjával pedig az osztrák síparadicsomban működő négycsillagos, 91 szobás Hotel Relax Resort Kreischberg wellness hotel. A tranzakció értékének megállapításához a Konzum Nyrt. nemzetközi szakértőt kér fel. A szakértői értékelés alapján meghatározott vagyon ellenértékét a Konzum új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki a Konzum PE Magántőkealapnak. A tranzakcióval érintett társaságok a Konzum Nyrt. konszolidációs körében működnek tovább.

Az igazgatóság döntött továbbá arról, hogy Wellnesshotel Építő Kft. a tulajdonában lévő egerszalóki négy csillagos Hotel Saliris Resort, valamint a muraui Ferien Hotel apportjával tőkét emeljen a Konzum Nyrt.-ben. Az apport ellenértékét a Konzum Nyrt. új részvények kibocsátásával fedezi.

Az igazgatóság arról is határozott, hogy a Konzum Nyrt. megvásárolja a Forrás Nyrt. és az Arago Zrt. érdekeltségében lévő Ligetfürdő Kft.-t. A társaság tulajdonában van a szegedi négy csillagos Forrás Hotel és Magyarország legnagyobb gyógy-, wellness- és élményfürdője, a Napfényfürdő Aquapolis, a montenegrói négy csillagos Sun Resort, továbbá két Ausztriában, a Hohe Tauern Nemzeti Parkban fekvő szálloda, a Hotel Heiligenblut, illetve a Post Hotel. A közel 14 milliárd forintos tranzakció ellenértékét a Konzum PE Magántőkealap készpénzben, illetve a tulajdonában lévő Konzum és Opus Global Nyrt. részvényeivel egyenlíti ki a tőzsdei társaság helyett, majd az eladók felé teljesített vételár-követeléssel tőkét emel a Konzum Nyrt.-ben. A Konzum PE Magántőkealap követelését a Konzum új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki.

A Konzum felhívja a befektetők figyelmét arra, hogy az igazgatóság nem az alaptőke-emelésről döntött, hanem kizárólag az ahhoz szükséges tranzakciós lépéseket, határidőket határozta meg. A tranzakciók a versenyjogi eljárások és banki jóváhagyások függvényében 2018. február végéig zárulhatnak.

A Konzum Nyrt. kedden a BÉT honlapján bejelentette azt is, hogy a Konzum PE Magántőkealap december 12-én adásvételi szerződést írt alá a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft.-vel arról, hogy részvényenként 3000 forintért 400 ezer 25 forint névértékű Konzum-részvényt ad el a kft.-nek.

A Forrás Nyrt. ugyancsak kedden bejelentette, hogy a december 11-én létrejött előszerződés alapján értékesíteni kívánja a Konzum Nyrt.-nek a Ligetfürdő Kft. törzstőkéjének 38,28 százalékát megtestesítő üzletrészét, amelynek eredményeként a befektetés teljes mértékben megszűnne. A várható tranzakciós érték a jelenleg ismert információk alapján 5,070 milliárd forint, a tranzakció előreláthatóan 2018 első negyedévében zárul.

A Konzum részvényeivel a BÉT standard kategóriájában kereskednek, a papírok záróára december 11-én 3141 forint volt, az előző egy évben a legmagasabb áruk 3496 forint, a legalacsonyabb pedig 47 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!