Több mint egy dollárral emelkedett az olaj ára

Gazdaság, 2017.10.10

Több mint egy dollárral emelkedett a kőolaj ára Szaúd-Arábiának arra a bejelentésére, hogy a keresletnél jóval kevesebb kőolajat exportál novemberben.

Röviddel 15 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 76 cent (1,35 százalék) emelkedéssel 56,55 dolláron állt. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai olajfajta 87 centtel (1,75 százalékkal) 50,45 dollárra drágult.

A szaúdi energiaügyi minisztérium közlése szerint novemberben a Saudi Aramco állami cég olajexportja napi 7,15 millió hordó lesz "függetlenül attól, hogy a kereslet ennél jóval nagyobb, napi 7,7 millió hordó".

Tavaly novemberhez képest így 7 százalékkal kevesebb kőolajat exportál Szaúd-Arábia.

A bejelentés után a Bloomberg idézte a PVM Oil Associates olajipari elemző cég egyik szakértőjét, aki szerint Szaúd-Arábia olyat tett, mint még eddig soha: nyilvánosságra hozta a Saudi Aramco exporttervét.

Az OPEC szerdán ismerteti, hogy egyes tagországai mennyi kőolajat termeltek szeptemberben.

Az idén januártól Szaúd-Arábia vezetésével az OPEC 14 tagja, és az egyezményhez csatlakozott tíz kartellen kívüli olajtermelő ország kitermelésének összesen napi 1,8 millió hordós csökkentésében állapodott meg azért, hogy az olaj ára emelkedjen. A termelést napi 32,5 millió hordóban korlátozó egyezmény hatálya jövő márciusig tart.

Szakértők szerint az önkéntes termeléskorlátozás kordában tartotta az árakat és hozzájárult a piacot terhelő globális készletek csökkentéséhez. Az év elején a fejlett országokban felhalmozott nyersolajkészlet 338 millió hordóval haladta meg az ötéves átlagot, a többlet augusztusra 170 millió hordóra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!