Történelmi csúcsra emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2020.03.26

Soha nem látott szintre, több mint hárommillió fölé emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, mert az új koronavírus által okozott járvány megfékezését célzó szigorú intézkedések hirtelen megállították a gazdaságot és elbocsátási hullámot indítottak el.  

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 3 millió 1 ezerrel, 3 millió 283 ezerre nőtt a március 21-én zárult héten. Elemzők egymillió és négymillió közé várták az emelkedés mértékét.

Az adatok rögzítése óta soha nem fordult elő, hogy ilyen magas szintre kerüljön ez az érték. A korábbi történelmi csúcsot 1982 októberében mérték, akkor 695 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag ugyancsak meredeken, 765 ezer 750-nel, 998 ezer 250-re nőtt a március 21-én zárult héten. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A munkaügyi tárca egyértelműen a járvány terjedésével magyarázta a segélykérők számának megugrását. Gyakorlatilag minden állam az új koronavírust jelölte meg az elbocsátások okaként. A szolgáltatások, főleg a szállás- és vendéglátóipar, mellett jelentősen nőtt az elbocsátások száma az egészségügyi és szociális ellátási ágazatban, a művészeteket, a szórakoztatást és a szabadidős tevékenységeket szolgáló területek, a fuvarozási és a raktározási ágazatban, valamint a feldolgozóiparban is - áll a közleményben.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 101 ezerrel, 1 millió 803 ezerre nőtt a március 14-ével végződött héten, ami 2018. április 14. óta a legrosszabb érték. Elemzők 1 millió 708 ezres számot vártak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 27 ezer 500-zal, 1 millió 731 ezerre kúszott fel.

Még mindkét adat továbbra is kétmillió alatt áll, de a következő hetekben meredek emelkedés várható.

A járvány valószínűleg véget vet az Egyesült Államok leghosszabb ideje, immár több mint 11. éve tartó gazdasági expanziójának és munkaerőpiaci fellendülésének.

Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma februárban még 273 ezerrel emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 3,5 százalékra, 50 éves mélypontra süllyedt. Elemzők szerint márciusban meredek csökkenés várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!