Tovább erősödnek a magyar-román üzleti kapcsolatok

Gazdaság, 2016.02.12

A magyar-román kapcsolatok erősítésére több mint 40 magyar és romániai cég részvételével üzleti fórumot tartottak Bukarestben, ahol az élelmiszeripari, gépipari, környezetvédelmi és építőipari exportlehetőségek feltárására helyezték a hangsúlyt - közölte a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. pénteken az MTI-vel.

A zrt. közleményében hangsúlyozza: Románia Magyarország harmadik legnagyobb felvevőpiaca, nyolcadik legfontosabb kereskedelmi partnere, Romániában csaknem 12 000 magyar érdekeltségű vállalkozást tartanak nyílván.

A Romániába irányuló magyar exportban kiemelt ágazat az élelmiszeripar, a gépipar és a környezetvédelem, emellett sikeres együttműködések kialakítására van lehetőség az infrastruktúra-fejlesztés, illetve az innovatív technológiák és az agrárinformatika területén - tájékoztatott a kereskedőház.

Ducsai-Oláh Zsanett, a zrt. vezérigazgatója a közleményben kiemelte: Románia hagyományosan jelentős kereskedelmi partnere Magyarországnak, a magyar export egyik legfontosabb piaca.

A kereskedőház közlése szerint a román-magyar gazdasági vegyes bizottsági üléshez kapcsolódón rendezett üzleti fórumon részt vevő cégek különböző iparágakat képviseltek, köztük az építőipart, a gépipart, az infokommunikációt, a környezetvédelmet, illetve a megújuló energiát.

A zrt. a közép-európai gazdasági régió kialakítását célzó, kereskedelemélénkítő programja keretében 22 irodát nyit a hét szomszédos ország magyarlakta területein és Lengyelországban. A kárpát-medencei hálózat keretében a legtöbb, összesen hét képviselet Szlovákia mellett Romániában nyílik, amelyek közül már öt megkezdte működését Aradon, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön - tájékoztatott a kereskedőház.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!