Tovább nőtt a befektetési alapok vagyona októberben

Gazdaság, 2017.11.17

A befektetési alapok vagyona októberben 84 milliárd forinttal, 1,4 százalékkal nőtt - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) pénteken az MTI-vel. A szervezet tagjai október végén 6135 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Októberben 47 milliárd forinttal több tőke áramlott az alapokba, mint amennyi távozott. Tőkekiáramlás a pénzpiaci alapoknál, a hazai rövid kötvény alapoknál és a tőkevédett alapoknál volt, a többi kategória esetében tőkebeáramlás történt.

A pénzpiaci alapok vagyona 3,1 százalékkal csökkent októberben, és a hónap végén 700,9 milliárd forintot tett ki. A legnagyobb visszaváltások (11,7 milliárd forint) a hazai likviditási alapoknál voltak.

A kötvényalapokba 9,5 milliárdnyi tőkét fektettek a befektetők. Bár a hazai rövid futamidejű kötvényekből a befektetők 4,6 milliárdnyi tőkét vontak ki, ez jóval kevesebb, mint az elmúlt hónapokban. Mind szabad futamidejű kötvényeknél, mind a hosszú futamidejű kötvényeknél az értékesítések meghaladták a visszaváltásokat. A kötvényalapok vagyona összességében 1,1 százalékkal 1189,4 milliárd forintra nőtt.

A vegyes alapokba mintegy 19,7 milliárd forintnyi tőke érkezett az elmúlt hónapban és a hozamok is hozzá tudtak tenni a növekedéshez, így a kategória vagyona 3,2 százalékkal 960 milliárd forintra növekedett. Ilyen ütemű növekedés mellett a kategória vagyona év végére meghaladja az ezer milliárd forintot a Bamosz szerint.

A részvényalapokba 5 milliárdnyi tőke érkezett, amin a hozamok jelentősen javítani tudtak, így a részvényalapok vagyona 4,1 százalékkal 377,2 milliárd forintra nőtt októberben.

A tőkevédett alapokból 8,4 milliárdnyi tőke távozott, amihez hozzájárult három lejáró alap is. A tőkekiáramlást a hozamok nem tudták tompítani, így a vagyon 4 százalékkal 211,3 milliárd forintra csökkent.

Az abszolút hozamú alapokba októberben 24,3 milliárdnyi friss tőke érkezett, ez a legmagasabb érték a kategóriák között. A hozamok segíteni tudták a gyarapodást, így a vagyon 2,8 százalékkal 1085,8 milliárd forintra növekedett.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban az értékesítések 2,7 milliárd forinttal haladták meg visszaváltásokat. A hozamok ezúttal is kedvezően alakultak, így vagyon októberben 1,7 százalékkal 196,7 milliárd forintra nőtt.

Az ingatlanalapokba ebben a hónapban 16,5 milliárdnyi friss tőke érkezett, a hozamok is pozitívak voltak, így a vagyon 1,9 százalékkal nőtt, október végére meghaladta az ezermilliárd forintot, amellyel a harmadik legnagyobb a kategóriák között. Az év elejétől már csaknem 30 százalékot ért el az ingatlanalapok vagyongyarapodása.

Az árupiaci alapoknál 1,5 milliárd forint tőkebeáramlás volt októberben, a hozamok azonban nem alakultak kedvezően, így a kategória vagyona csak 0,9 százalékkal 49,9 milliárd forintra növekedett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tőkekiáramlás volt tapasztalható. A hozamok ezt korrigálni tudták, így a vagyon 0,6 százalékkal emelkedni tudott 240,5 milliárd forintra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!