Tőzsde - Árfolyamcsökkenés az amerikai tőzsdéken

Gazdaság, 2018.06.19

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel zajlott kedden a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon.

A kereskedés vége előtt bő két órával a DJIA-30 index 1,3 százalék, az S&P-500 index 0,7 százalék, a Nasdaq Composite index 0,8 százalék veszteséget mutatott.

A DJIA index 0,3 százalékkal év eleji értéke alá süllyedt. Amennyiben veszteséggel zár, az a hatodik egymást követő negatív zárása lesz, a leghosszabb egybefüggő periódus 2017 márciusa óta. Az S&P-500 index még két és fél százalékkal, a Nasdaq Composite pedig tizenegy százalékkal áll év eleji értéke felett.

A DJIA index 30 tagjából 27 árfolyama csökkent, az S&P-500 indexben képviselt 11 gazdasági ágazatból pedig hét árfolyammutatója gyengült.

A befektetői hangulatot világszerte az amerikai-kínai kereskedelmi viszály elmérgesedése terheli meg. Már a kínai piacok is nagy veszteséggel fejezték be a keddi kereskedést, Sanghaj 3,8 százalékkal, Sencsen 5,3 százalékkal zárt alacsonyabban. Az európai piacok gyűjtőindexei pedig 0,6-0,7 százalék veszteséggel fejezték be a keddi kereskedést.

A DJIA index legrosszabbul szereplő részvényei a kínai kereskedelmi kapcsolatokban erősen érintett Boeing, DowDuPont és Caterpillar cégek voltak három százalékos eséssel. A kínai üzletben érintett technológiai cégek árfolyama is nagyot esett, mint például az Intel, a Qualcomm és az Nvidia cégeké is másfél százalékkal. A Morgan Stanley felmérése szerint az amerikai félvezető ágazat bevételének több mint a felét Kínában termeli ki.

Az amerikai tőzsdéken jegyzett kínai cégek árfolyama is esett. Az Alibaba három százalékkal, a JD.com közel hat százalékkal gyengült.

Az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség befektetői kockázatvállalási hajlandóságot csorbító hatása az olajárat is kikezdte: a WTI 1,51 százalékkal hordónként 64,70 dollárra, a Brent 0,31 százalékkal 75,11 dollárra csökkent.

A dollár erősödött, az euró gyengült: az eurót 0,39 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1578 dolláron.

Az arany ára 0,10 százalékkal unciánként 1278,80 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!