Tőzsde - Bizonytalan indexmozgás az amerikai tőzsdéken

Gazdaság, 2018.05.11

A főbb amerikai tőzsdeindexek többnyire kissé gyengültek pénteken a zárás közeledtével, de ezzel együtt is számottevő heti nyereség felé tartottak a kereskedési hét utolsó napján.

New Yorkban a DJIA-30 index változatlan értéket mutatott a kereskedés vége előtt mintegy két órával, míg az S&P-500 index 0,11 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,37 százalékkal gyengült. A DJIA esetében a pénteki már sorban a hetedik egymást követő nyereséges zárás lehet. A DJIA és az S&P indexek két százalékos, a Nasdaq Composite két és fél százalékos nyereséggel fejezheti be a hetet.

Az indexerősödést a héten az energiaipari vállalatok részvényei vezették, köszönhetően az emelkedő olajáraknak. Donald Trump elnök a héten jelentette be, hogy az Egyesült Államok visszalép az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben kötött nemzetközi egyezményből és kilátásba helyezte az Irán elleni szankciók újbóli életbe léptetését. A világpiaci olajkínálat megcsappanásának a veszélyét hordozó lépés 2014-es szintre, a Brent esetében 78 dollárra, a WTI esetében pedig közel 72 dollárra emelte vissza az olajárat.

Az amerikai piaci zárás előtt két órával a WTI ára 0,38 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 71,09 dolláron, a Brent pedig 77,44 dollárba került 0,04 százalék csökkenés után.

A technológiai cégek is nagyban hozzájárultak az indexek erősödéséhez a héten, bár pénteken kissé lefelé korrigáltak. Az S&P-500 indexben képviselt 11 gazdasági ágazatból a technológiai papírok érték el a legnagyobb nyereséget a héten, három és fél százalékosat a pénteki 0,4 százalék csökkenéssel együtt. A Facebook árfolyama a héten visszatért az adatkezelési gyakorlata miatt kirobbant bizalmi válság előtti szintre, az Apple részvénye pedig új árfolyamcsúcsot állított be.

A dollár gyengült pénteken és a főbb devizák kosarával szemben nagyjából változatlan árfolyamon fejezi be a hetet. Az euró viszont erősödött a dollárral szemben pénteken, miután a héten elérte idei mélypontját, de a hetet így is árfolyamveszteséggel fejezi be, mégpedig a sorban a negyediket egymás után.

Az eurót 0,29 százalékkal jegyezték erősebben 1,1949 dolláron.

Az arany ára pénteken alig változott, a határidős piacon a legközelebbi kontraktust 0,08 százalékkal jegyezték alacsonyabban, unciánként 1321,30 dolláron, a hetet azonban négy hete az első alkalommal áremelkedéssel fejezheti be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!