Tőzsde - Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai indexek

Gazdaság, 2018.09.28

Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken, a hónap és a harmadik negyedév utolsó kereskedési napján. A kockázatvállalási hajlandóságot jelentősen megnyirbálta, hogy az olasz kormány a vártnál nagyobb költségvetési hiánycélt határozott meg a következő három évre.

A londoni FTSE-100 mutató 0,47 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,52 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,85 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A nap veszteseként Milánó 3,72 százalékos veszteséggel, Madrid pedig 1,45 százalékos mínuszban zárt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,83 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,75 százalékkal csökkent, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,39 százalékkal esett.

A nap vesztese a bankszektor volt, amelynek alindexe 2,6 százalékkal esett. A nagy olasz bankok szerepeltek a legrosszabbul, az Intesa Sanpaolo 8,44 százalékos, az Unicredit 6,73 százalékos, a Banco BPM pedig 9,43 százalékos mínuszban zárt, miután az új olasz kormány első költségvetési javaslatában elődjénél háromszor nagyobb hiánycélt, GDP-arányosan 2,4 százalékot javasolt a következő három évre. A hatalmas adósságállománnyal küzdő Olaszország kormányától a költségvetési hiány csökkentését várnák el a befektetők, így a reagálás ennek megfelelően kedvezőtlen volt.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,16 százalékos, az S&P 500-as index 0,11 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,12 százalékos pluszban állt. Az energetikai és egészségügyi vállalatok húzták fel a mínuszban nyitó indexeket. Az elektromos autókat gyártó Tesla továbbra is vaskos veszteségben, 11,10 százalékos mínuszban, 273,38 dolláron forgott, de napi mélypontján 268,10 dolláron jegyezték.

Az amerikai értékpapírpiaci felügyelet (SEC) azzal vádolta meg Elon Musk vezérigazgatót, hogy megtévesztette a befektetőket a tőzsdei kivezetésről szóló, az árfolyamot erősen megmozgató váratlan Twitter-bejegyzésével. A SEC egy manhattani szövetségi bíróságon beadott keresetében azt kérte, hogy tiltsák el a vállalatvezetéstől Muskot. Az augusztus eleji 387,46 dolláros csúcshoz képest harmadával esett vissza a részvény árfolyama, és elemzők további jelentős csökkenésre számítanak abban az esetben, ha Elon Musk távozni kényszerül a vállalat éléről.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul, a szűkülő kínálat, emelkedő kereslet és az amerikai szankciók miatt kieső iráni olajexport következményeként. A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,89 százalékos nyereségben, 82,92 dolláron, a novemberi WTI pedig 1,61 százalékos pluszban, 73,28 dolláron forgott este háromnegyed hatkor. A Brent 83,17 dolláron újabb négyéves csúcsot döntött péntek délután.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,78 százalékkal, 1196,70 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1622 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,16 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!