Tőzsde - Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2018.05.18

Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken, mivel a geopolitikai és a kereskedelmi feszültségek éleződése miatt fokozódtak az aggodalmak.

A frankfurti DAX-index 0,28 százalékos, a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,12 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,13 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Madridban 1,02 százalékos, Milánóban pedig 1,48 százalékos veszteségben zárt az irányadó tőzsdemutató.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,28 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,32 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,55 százalékkal csökkent.

A nap vesztesei a nyersanyagkapcsolt vállalatok voltak, amelyek alindexe 1,7 százalékkal esett. A világ egyik vezető bányaipari, nyersanyag-kitermelő és -kereskedő vállalata, az angol-svájci Glencore 4,40 százalékos mínuszban zárt, miután híre ment annak, hogy a súlyos csalási ügyek felderítésére szakosodott brit nyomozóiroda (SFO) vizsgálatot indíthat a Kongói Demokratikus Köztársaságban elkövetett korrupciós ügyek miatt.

Rossz napja volt a telekom-ágazatnak is, almutatója több mint 15 százalékkal esett. Befektetési besorolásuk rontása miatt az Altice hollandiai székhelyű kábel- és telekommunikációs cég és a Telecom Italia árfolyama csökkent legnagyobb mértékben, nagyjából 2,5 százalékkal.

Túlnyomórészt veszítettek értékükből az európai autógyártók is, nagyjából 1 százalékkal. A Fiat Chrysler árfolyama 1,22 százalékkal csökkent, miután Sergio Marchionne vezérigazgató bejelentette, hogy át akarja szervezni az olaszországi tevékenységet, és kis autók helyett a luxusautókra koncentrál.

A vártnál jobb eredményekről számolt be az Ubisoft számítógépes és videojátékokat kiadó és fejlesztő francia cég, több mint 4 százalékkal nőtt árfolyama. A világ második legnagyobb luxusipari csoportja, a svájci székhelyű Financiere Richemont viszont több mint 5 százalékot veszített értékéből, mert csalódást okozott gyorsjelentésével a befektetőknek. Az AstraZeneca brit gyógyszergyártó árfolyama 2,6 százalékkal csökkent, mert gyorsjelentésében a nyereség 37 százalékos csökkenéséről adott számot.

Az európai záráskor a Dow Jones ipari átlag 0,04 százalékos pluszban, míg az S&P 500-as 0,16 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,14 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,03 százalékos veszteségben, 79,28 dolláron állt, míg a júniusi szállítású WTI 0,07 százalékos mínuszban, 71,44 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,08 százalékkal, 1290,40 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1766 dollárt adtak este fél hatkor a nemzetközi bankközi piacon, 0,25 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!