Tőzsde - Csökkennek az irányadó indexek a világ vezető értéktőzsdéin

Gazdaság, 2018.09.03

Ismét, már a harmadik egymást követő napon csökkentek hétfőn az irányadó indexek a világ vezető értéktőzsdéinek többségén. A kockázatvállalási kedvet erősen visszafogják a globális kereskedelmi viták kiéleződése miatti aggodalmak, ráadásul a feltörekvő gazdaságok devizáira egyre erősebb eladási nyomás nehezedik.

Mivel a New York-i tőzsde nemzeti ünnep - a munkát ünneplő szabadnap - miatt hétfőn zárva tart, általában mindenhol alacsony a forgalom.

A nyugat-európai tőzsdéken vegyesen alakult a kereskedés, Délután fél négykor a londoni tőzsde irányadó mutatója, a londoni FTSE-100 index 0,86 százalékos pluszban állt, köszönhetően az angol font gyengülésének. A párizsi CAC-40 0,01 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-30 index 0,35 százalékos mínuszban állt délután fél négykor.

Kevés fenyegetés leselkedik a világgazdaságra, ezek egyike egy széleskörű kereskedelmi háború. Félelmetes a párhuzam az 1920-as és 1930-as évekkel, amikor egyik ország után a másik ország vezetett be sorra védővámokat, ugyanúgy mint most - mutatott rá Marie Owens, az Indosuez Wealth Management vagyonkezelő gazdasági elemzésekkel foglalkozó vezetője.

Michael Hewson, a CMC Markets brit brókercég vezető elemzője kiemelte: a befektetők figyelmét a kereskedelmi viták kötik le, miközben egyre nagyobb aggodalom övezi a feltörekvő piacok stabilitását annak nyomán, hogy a múlt héten jelentősen gyengült az argentin és a török deviza.

A gazdasági kilátásokat illetően is rossz hírek érkeztek. A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérése szerint augusztusban lassult az euróövezeti feldolgozóipar növekedése, és az új megrendelések két éve legalacsonyabb beérkezése azt jelzi, hogy a vállalatokat meglegyintette a globális kereskedelmi háború előszele.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1613 dollárt adtak hétfő délután, 0,09 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A japán jenhez képest viszont 0,02 százalékkal erősödött a dollár, 111,11 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul. A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,71 százalékos nyereségben, 78,19 dolláron, míg az októberi szállítású WTI 0,29 százalékos pluszban, 69,97 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,17 százalékkal, 1206,40 dollárra nőtt.

Az Egyesült Államokban 1887 óta mindig szeptember első hétfőjén tartják a munka ünnepét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!