Tőzsde - Csökkentek az indexek New Yorkban

Gazdaság, 2018.05.24

Csökkentek az irányadó indexek a New York-i tőzsdén csütörtökön, miután Donald Trump amerikai elnök lemondta a tervezett csúcstalálkozót Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, kilátásba helyezte az importált autókra kivetett vámok emelését, ráadásul fokozódtak az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek.

Már a nyitásban is csökkentek az indexek az olajárak esése miatt, illetve azokra az aggodalmakra, hogy tovább bonyolíthatja a Kínával folyó kereskedelmi tárgyalásokat a járművek és autóalkatrészek amerikai importjának vizsgálatát nemzetbiztonsági megfontolásokból elrendelő elnöki döntés.

Közép-európai idő szerint este fél nyolckor, két és fél órával a zárás előtt a Dow Jones ipari átlag 0,30 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,18 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,03 százalékos mínuszban állt.

A Best Buy elektronikai eszközöket árusító amerikai kiskereskedelmi lánc árfolyama több mint 7 százalékkal csökkent, mert bár a vállalat összehasonlítható bevételei és nyeresége stabilan emelkedett, online értékesítésének növekedési üteme 12 százalékra lassult az első negyedévben az egy évvel korábbi 22,5 százalékról.

Egy euróért 1,1740 dollárt adtak, 0,36 százalékkal gyengült az amerikai fizetőeszköz. A japán jenhez képest 0,70 százalékkal gyengült a dollár, 109,30 jenen forgott. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,30 százalékkal, 93,63 pontra esett.

A tízéves amerikai államkötvények hozama - a globális hitelköltségek egyik meghatározó eleme - a 3 százalékos lélektani küszöb alá, 2,975 százalékra esett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,95 százalékos veszteségben, 79,04 dolláron állt, míg a WTI 1,21 százalékos mínuszban, 70,97 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 1,17 százalékkal, 1304,70 dollárra nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!