Tőzsde - Emelkedésnek indultak az amerikai indexek

Gazdaság, 2018.08.17

Gyenge kezdésből emelkedésnek indultak a pénteki kereskedés során a főbb amerikai tőzsdeindexek.

A kerekedés második felében a DJIA-30 index már 0,2 százalék nyereségben járt, az S&P-500 index épp hogy nyereségbe fordult, a főként technológiai papírokat tartalmazó Nasdaq Composite index azonban még 0,3 százalékkal előző záróértéke alatt volt.

Az emelkedő részvényeket a nagy hozammal kecsegtető papírok vezették, a félvezető ágazat papírjai viszont veszteségbe húzták a technológiai szektort, a Tesla részvénye pedig az ellene indított hatósági vizsgálat miatt gyengült.

A félvezető ágazat papírjait az Applied Materials húzta le közel hat százalékos gyengüléssel.

Az Nvidia részvénye több mint négy százalékkal gyengült. A Lam Research félvezető áramkör gyártó három százalékkal gyengült. Az Adobe szoftverfejlesztő közel két százalékkal gyengült.

A Netflix két százalékot veszített. A Facebook közel egy százalékkal gyengült az előző napi három százalék esés után.

A technológiai szektorban az Apple bizonyult a nagy kivételnek, pénteken részvénye két százalékos erősödésével.

A Wall Street Journal jelentése szerint a SEC értékpapír-felügyelet vizsgálatot indított a Teslánál annak megállapítására, hogy a cég tett-e valótlan állításokat a Model 3 gyártásának állásáról vagy sem, illetve annak megállapítására, hogy mennyire megalapozott Elon Musk vezérigazgató bejelentése a cég tőzsdei kivezetéséről. A Tesla részvénye pénteken hét százalékkal esett.

Az olaj ára emelkedett pénteken, de ezzel együtt is mindkét világpiaci irányadó olajtípus heti veszteség felé tart az OPEC-előrejelzés miatt, amely szerint a jövő évi globális olajkereslet az eddig jelzettnél kevésbé növekszik. A Brent heti árcsökkenése egy százalék alatt lehet, de ez lesz sorban a harmadik veszteséges hete. A WTI ára több mint két százalékkal csökkenhet a héten, és így sorban a hetedik hetet zárhatja veszteséggel.

A WTI ára pénteken 0,35 százalékkal hordónként 65,69 dollárra, a Brent ára 0,34 százalékkal 71,67 dollárra emelkedett.

A dollár a szerdán elért árfolyamcsúcsról tovább gyengült pénteken. A főbb devizák kosarával szemben a dollár 13 havi csúcsot ért el. Az eurót péntek délután 0,30 százalékkal jegyezték erősebben 1,1412 dolláron.

Az arany ára a dollár gyengülésével párhuzamosan felfelé korrigált kissé a héten érintett 19 havi mélypontról, de így is a legnagyobb heti árcsökkenés előtt áll 2017 májusa óta. Az arany ára az áprilisban elért idei csúcsról már 14 százalékkal csökkent. Pénteken az aranyat 0,08 százalékkal jegyezték magasabban unciánként 1184,90 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!