Tőzsde - Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai piacok

Gazdaság, 2018.06.11

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok hétfőn.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 0,25 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 0,17 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,05 százalékos nyereségben nyithat. Ezzel követnék Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéit, amelyeken a kezdeti mérsékelt veszteségekről emelkedésre váltottak az árfolyamok egy nappal az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó előtt. A befektetők azt remélik, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-korei vezető találkozója megnyitja az utat a Koreai-félsziget atomfegyvermentesítése előtt.

Számos elemző szerint a szingapúri csúcstalálkozó nem gyakorol lényegi hatást a piacokra, sokkal inkább a világ vezető jegybankjainak e heti monetáris politikai ülései határozzák majd meg a hangulatot. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kedden és szerdán, az Európai Központi Bank csütörtökön, a japán jegybank pedig pénteken ülésezik.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,56 százalékos, a dél-koreai Kospi 0,73 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,24 százalékos pluszban közelített a záráshoz, míg a vezető sanghaji index - kivételként - 0,77 százalékos mínuszban állt a zárás előtt több mint egy órával.

Az euró, amelynek árfolyamát erősítették azok a hírek, miszerint az Európai Központi Bank kormányzótanácsa döntést hozhat masszív kötvényvásárlási programja kivezetésének időpontjáról, 0,25 százalékkal 1,1801 dollárra erősödött hétfő reggel.

A bitcoin árfolyama viszont közel kéthavi mélypontra esett, miután egy kis dél-koreai kriptodevizaváltó platform, a Conrail közölte, hogy a hétvégén hekkerek feltörték és meglopták. Ez még tovább gyengítette a digitális devizákat, amelyek pénteken is gyengültek a The Wall Street Journal azon beszámolójára, miszerint az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak, mert azt gyanítják, hogy négy nagyobb platform - a Bitstamp, a Coinbase, az itBit és a Kraken - manipulálta az árakat.

A CoinMarketCap, a legnagyobb kriptodeviza adatbázis adatai szerint a bitcoin árfolyama 7,26 százalékkal, 6796,06 dollárra esett. A világ második legnagyobb kriptodevizája, az ether 533,65 dolláron, 7,40 százalékos mínuszban, míg a ripple 0,5921 dolláron, 7,45 százalékos veszteségben forgott reggel fél nyolckor.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken az orosz és az amerikai kitermelés emelkedésének következményeként. Hétfő reggel a legközelebbi, augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,35 százalékos mínuszban, 76,19 dolláron, a júliusi szállítású WTI pedig 0,29 százalékos veszteségben, 65,55 dolláron forgott.

Pénteken Párizs kivételével csökkenéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,30 százalékkal, 7681,07 pontra, a frankfurti DAX-index pedig 0,35 százalékkal, 12 766,55 pontra esett, míg a párizsi CAC-40 index 0,03 százalékkal, 5450,22 pontra emelkedett. Milánóban 1,89 százalékkal, Madridban pedig 0,84 százalékkal csökkent az irányadó index értéke. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,21 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,24 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 mutató pedig 0,43 százalékkal esett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!