Tőzsde - Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai piacok

Gazdaság, 2018.04.09

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn, miután enyhültek az esetleges amerikai-kínai kereskedelmi háború kirobbanása miatti aggodalmak.

A frankfurti DAX-index 0,17 százalékos, a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,15 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,10 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,13 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,12 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,15 százalékkal emelkedett.

A banki részvények árfolyama reggel jelentősen erősödött arra a hírre, hogy azonnali hatállyal új vezérigazgatót neveztek ki a Deutsche Bank élére, ám délutánra mérséklődött az eufória. A legnagyobb német hitelintézet élére Christian Sewing került, akit a lakossági bankügyek szakértőjeként tartanak számon. Emiatt van aki kétségesnek tartja, hogy képes lesz rendbe tenni a hitelintézet befektetési banki üzletágát. Ugyanakkor vége a menedzsment jövője miatti bizonytalanságnak. A Deutsche Bank reggel 4 százalékos nyereségben is járt, végül 1,16 százalékos nyereségben fejezte be a kereskedést a frankfurti tőzsdén.

Délután a média, a technológiai és a telekommunikációs vállalatok szerepeltek a legjobban, nagyjából 0,4 százalékkal emelkedett árfolyamuk, míg a nyersanyagkapcsolt cégeké jelentősebben, 0,9 százalékkal csökkent. A nap vesztese a Polimetall orosz bányaipari cég, amelynek Londonban jegyzett részvényei 18,37 százalékot veszítettek értékükből.

Az európai tőzsdéken jelentősen csökkent az orosz, illetve orosz kitettségű cégek árfolyama, miután a moszkvai értéktőzsde irányadó mutatói zuhanórepülésre váltottak hétfőn a szíriai helyzet kiéleződése, valamint az Oroszországot sújtó újabb amerikai szankciók elrendelése miatt. A dollárban számított RTS-index végül 11,44 százalékos, a rubelben számított MICEX-index pedig 8,34 százalékos mínuszban zárt Moszkvában.

Az európai záráskor a Dow Jones ipari átlag 1,26 százalékos, az S&P 500-as 1,41 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,82 százalékos pluszban állt.

Egy euróért 1,2313 dollárt adtak este fél hat után a nemzetközi bankközi piacon, 0,26 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A kriptodevizák árfolyama csökken. A CoinMarketCap, a legnagyobb kriptodeviza adatbázis adatai szerint a bitcoin árfolyama 3,86 százalékkal, 6779,18 dollárra esett. A világ második legnagyobb kriptodevizája, az ether 396,72 dolláron, 0,70 százalékos mínuszban, míg a ripple 0,4870 dolláron, 2,03 százalékos veszteségben forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 1,95 százalékos nyereségben, 68,42 dolláron állt, míg a májusi szállítású WTI 1,97 százalékos pluszban, 63,28 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,02 százalékkal, 1336,40 dollárra nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!