Tőzsde - Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2018.05.17

Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön, miközben ismét három és fél éves csúcsra nőttek az olajárak és sorjáztak a kedvező vállalati hírek.

A frankfurti DAX-index 0,91 százalékos, a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,70 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,98 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Madridban 1,04 százalékos, Milánóban pedig 0,29 százalékos nyereségben zárt az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,66 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,50 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,67 százalékkal emelkedett.

A nap nyertese a kiskereskedelmi szektor volt, amelynek alindexe közel 2 százalékkal nőtt. Az Ocado, a kizárólag online rendelések alapján élelmiszert, egyéb háztartási cikkeket, játékokat kiszállító brit szupermarketlánc közel 44 százalékkal drágult, miután bejelentette, hogy partnerségi megállapodást írt alá a több mint 2700 üzletet működtető Kroger amerikai üzletlánccal.

Jól teljesítettek a közműszolgáltatók is, 1,4 százalékkal emelkedett az ágazati alindex. A Suez, a víz- és szennyvízkezelést végző francia csoport árfolyama több mint 3 százalékkal nőtt, miután a vártnál nagyobb bevételekről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében.

Az Altice hollandiai székhelyű kábel- és telekommunikációs cég több mint 12 százalékkal drágult az amszterdami tőzsdén, mert arról számolt be, hogy francia leányvállalata 2014 óta először az idei első negyedévben növelni tudta a szélessávú internetszolgáltatásra előfizetők számát.

A nap vesztese a Moller-Maersk dániai szállítmányozási és logisztikai óriásvállalat, amely csalódást okozott gyorsjelentésével és előrejelzésével, így árfolyama 8,9 százalékos mínuszban zárt a koppenhágai tőzsdén.

Veszteséges nyitás után talpra állt New York, és az európai záráskor a Dow Jones ipari átlag már 0,09 százalékos, az S&P 500-as 0,18 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig ugyancsak 0,18 százalékos pluszban állt. A mutatókat azonban lefelé húzta a kötvényhozamok emelkedése, valamint a Walmart és a Cisco Systems árfolyamának esése.

Hiába volt az árbevétele és nyeresége is magasabb a vártnál, a Walmart áruházlánc árfolyamát közel 2 százalékos mínuszba küldte az a figyelmeztetés, hogy haszonkulcsait nyomás alatt tartják az árengedmények és a magasabb szállítási költségek.

A Cisco Systems, a világ egyik vezető IT-megoldásokat és -berendezéseket gyártó nagyvállalatának árfolyama 3,09 százalékos mínuszban állt a kereskedés félidejében, miután a vártnál nagyobb bevételt és profitot ért el 2018-as pénzügyi évének április 28-án véget ért harmadik negyedében, ám a jelenlegi negyedévi előrejelzéséből az derült ki, hogy még mindig várat magára az üzleti modell fordulatának teljes végrehajtása, azaz a szoftverekre fókuszáló üzleti tevékenységre való átállás.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A legközelebbi, júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 1,27 százalékos nyereségben, 80,29 dolláron állt, míg a júniusi szállítású WTI 0,17 százalékos pluszban, 71,61 dolláron forgott.

A Brent három és fél éve, 2014 novembere óta először lépte át a 80 dolláros küszöböt az Irán ellen tervezett amerikai szankciók miatt. A Brent eddigi napi csúcsán, 80,50 dolláron, a WTI pedig 72,30 dolláron állt.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,27 százalékkal, 1288,00 dollárra esett.

Egy euróért 1,1798 dollárt adtak este hat órakor a nemzetközi bankközi piacon, 0,08 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!