Tőzsde - Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Gazdaság, 2020.05.27

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán, miután az Európai Bizottság ismertette a koronavírus-járvány által velejéig megrázott európai gazdaság nagyszabású helyreállítási tervét.

Londonban az FTSE-100 mutató 1,26 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,33 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,79 százalékos pluszban zárt. Milánóban 0,28 százalékkal, Madridban pedig 2,44 százalékkal emelkedett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,17 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,30 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,73 százalékkal kúszott feljebb.

A brüsszeli bizottság szerdán terjesztette elő az Új Nemzedék EU Eszköz (Next Generation EU) névre keresztelt, 750 milliárd eurós helyreállítási alapról szóló tervét, amelynek értelmében 500 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatással és 250 milliárd euró kölcsönnel segítik talpra állni az uniós tagállamok gazdaságait.

A múlt héten Németország és Franciaország egy 500 milliárd eurós európai uniós alap felállítását javasolta a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására. Az alap feltöltésére az Európai Bizottság a tagállami kormányok felhatalmazásával felvenne 500 milliárd euró hitelt, amelyet a tagországok közösen, több ciklusra elnyújtva törlesztenének, megemelt költségvetési befizetés formájában.

A vállalatok közül a nap egyik nyertese az angol-német Tui, Európa legnagyobb utazásszervezője, amelynek árfolyama a keddi 52 százalék után 15 százalékkal emelkedett az utazási korlátozások feloldásának kilátásaira.

A brit székhelyű Cineworld, a világ második legnagyobb mozilánca 11 százalékkal drágult, ugyancsak a járvány terjedését korlátozó intézkedések lazításának köszönhetően.

A Renault francia autógyártó árfolyama 17,5 százalékkal ugrott meg, a jelek szerint a befektetők kedvezően fogadták, hogy a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség a "leader-follower" modell alapján szervezi át együttműködését. Az új stratégia alapján mindegyik autógyár a saját erősségét jelentő területeken - legyen az akár földrajzi, akár technológiai - átveszi a vezetést, a másik kettő autógyár pedig "a keze alá dolgozik" ezekben.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,55 százalékos pluszban, míg az S&P 500-as index 0,29 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,51 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 4,64 százalékos mínuszban, 34,49 dolláron, a WTI pedig 4,80 százalékos veszteségben, 32,70 dolláron forgott kora este, háromnegyed hat körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,61 százalékkal, 1700,74 dollárra, a júniusi szállítású aranyé pedig 0,49 százalékkal 1697,20 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,0970 dollárt adtak, 0,09 százalékkal gyengült az euró.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!