Tőzsde - Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2020.07.20

London kivételével emelkedéssel zártak hétfőn a vezető nyugat-európai tőzsdék az új koronavírus elleni hatásos védőoltásról szóló híreknek köszönhetően.

A londoni FTSE-100 mutató 0,46 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,99 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,47 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Milánóban 0,99 százalékkal, Madridban pedig 0,51 százalékkal emelkedett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,76 százalékos, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,73 százalékos, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,68 százalékos pluszban zárt.

A nap nyertesei az építkezési és építőanyagipari vállalatok voltak, a szektor alindexe 1,4 százalékkal ugrott meg.

A befektetők kockázatvállalási hangulatát javította, hogy a The Lancet című folyóiratban közölt tanulmány szerint az oxfordi egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat által közösen fejlesztett védőoltás biztonságosnak és hatásosnak bizonyult a korai szakaszú, embereken végzett kísérletek során.

Ugyancsak ígéretes, a hogy a Synairgen brit gyógyszeripari vállalat közölte, kutatásai szerint drasztikusan csökkentheti a koronavírus-fertőzöttek halálozási kockázatát vagy a koronavírus súlyos szövődményeinek kialakulását a beta-interferon fehérje belélegzett formában.

Londonban a kínai-brit feszültségek fokozódása rontotta a hangulatot. A brit kormány hétfőn azonnali hatállyal meghatározatlan időre felfüggesztette a Hongkonggal kötött kiadatási egyezményt a különleges közigazgatási területre szabottan elfogadott kínai nemzetbiztonsági törvény által keltett aggodalmak miatt.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,16 százalékos mínuszban, míg az S&P 500-as index 0,41 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,48 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén emelkedik.

A szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,07 százalékos pluszban, 43,17 dolláron, a WTI pedig 0,10 százalékos nyereségben, 40,80 dolláron forgott kora este, hat óra körül.

Az arany ára közel kilencéves csúcsra emelkedett: az azonnali jegyzésekben a nemesfém unciánkénti ára 0,37 százalékkal, 1815,69 dollárra nőtt, az augusztusi szállítású aranyé pedig 0,43 százalékkal 1817,80 dollárra kúszott fel a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1444 dollárt adtak, 0,16 százalékkal erősödött az euró.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!