Tőzsde - Emelkednek az amerikai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2018.08.02

Veszteséges kezdés után, a technológiai ágazat vezetésével, emelkedésnek indultak csütörtökön a főbb árfolyamindexek az amerikai értékpapírpiacokon.

New Yorkban a kereskedés vége előtt két és fél órával a DJIA-30 index 0,12 százalék veszteséget mutatott, az S&P-500 index viszont már 0,38 százalék, a Nasdaq Composite pedig 1,04 százalék nyereségben járt.

A kezdeti esést az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek további éleződésével szembeni befektetői aggodalmak váltották ki. A Fehér Ház ugyanis megszellőztette annak lehetőségét, hogy a 200 milliárd dollárnyi kínai importra kivetett 10 százalékos vámot 25 százalékra emelnék.

A kínai kereskedelmi kapcsolatoknak erősen kitett vállalatok, például a Boeing és a Caterpillar részvényének a gyengülése főként a DJIA-indexet terhelte meg.

A befektetői figyelem azonban később - elsősorban az Apple részvény árfolyamerősödése miatt - a technológiai ágazatra terelődött. Az amerikai tőzsdék történetében első alkalommal az Apple piaci tőkeértéke érte el az ezer milliárd dolláros küszöböt.

Az Apple a keddi tőzsdei zárást követően tette közzé pozitív meglepetéseket tartalmazó negyedéves eredménybeszámolóját. Részvénye a csütörtöki közel három százalékos erősödéssel a keddi bejelentés óta már kilenc százalékot erősödött, és ezzel 207,05 dolláros árfolyamon a cég piaci tőkeértéke elérte az ezer milliárd dollárt.

Nagy nyereséget ért el a Tesla részvénye is, kilenc százalékosat, annak ellenére, hogy a szerdai tőzsdezárás után történetének legnagyobb negyedéves veszteségéről számolt be a második negyedévre. Elon Musk vezérigazgatónak a cég pénzügyi helyzetéről és bevételi kilátásairól adott tájékoztatója azonban a Tesla pozitív jövőképéről győzte meg a befektetőket.

Az olajár csütörtökön, az előző napon érintett hat heti mélypont technikai korrekciójaként, emelkedett. A WTI 2,14 százalékkal, hordónként 69,11 dollárra, a Brent 1,57 százalékkal, 73,53 dollárra.

A dollár erősödött, az arany ára ezzel párhuzamosan csökkent. Az eurót 0,49 százalékkal jegyezték gyengébben, 1,1603 dolláron, az arany ára 0,51 százalékkal, unciánként 1221,30 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!